Svetkovina

Svetkovina - Blažević,Magdalena | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Blažević,Magdalena
DIMENZIJA
7,56 MB
NAZIV DATOTEKE
Svetkovina.pdf
ISBN
1961415508473

OPIS

Rijetko se pojavi pripovjedač – u ovom slučaju pripovjedačica – s moćnim, snažnim glasom kakav ima Magdalena Blažević. Njezine kratke priče natopljene su bremenom boli, tuge, čemera i ženske perspektive, one dolaze iz srca tamnog vilajeta, no bez ikakve sumnje pripovijedaju univerzalno žensko iskustvo. Djevojke i žene u mikrokozmosu Svetkovine junakinje su i žrtve, one su te koje stvaraju svijet, bez njih ništa nije moguće, ali jednako tako one ne mogu svoj svijet obraniti pred muškim nasiljem, ratobornošću, primitivizmom. Žene Magdalene Blažević i djevice su i vještice, one su te koje omogućavaju da se svijet rađa i stvara, da se održava, ali i da se urušava. U prvijencu Svetkovina autorica je brižno probrala dvadeset pet priča, koje kroz različita, prije svega ženska iskustva govore o međuljudskim odnosima, o obiteljskim tajnama, o smrti, o rijeci koja odnosi živote, o ludilu, seksualnosti i putenosti. Stilski izbrušene i filigranski precizne, ove priče ulaze u zakutke čovjekovih misli, one dijelove koje kontrolira id, bez kojih nema vrhunske umjetnosti. Svetkovina je niska opala: Magdalena Blažević uspijeva u svakoj priči iznova, poput toga dragoga kamena, pokazati sve boje spektra, a ne samo dominantnu crnu.

Sveta tri kralja su u kršćanskoj tradiciji kraljevi ili mudraci, koji su se došli pokloniti Isusu nakon rođenja. Iako se u Bibliji ... Cijena 129.00 kn.

Stošije, zaštitnice grada Zadra, Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske katedrale, svečano se slavi 15. siječnja. SLAVONSKI BROD (TU) - Pod geslom „Molba nek sveta tvoja donaša blagoslov svima, bolnima lijek." proslavljena je u petak 8.

POVEZANE KNJIGE