Korov, ili protiv književnosti

Korov, ili protiv književnosti - Pogačar, Marko | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Pogačar, Marko
DIMENZIJA
8,43 MB
NAZIV DATOTEKE
Korov, ili protiv književnosti.pdf
ISBN
5492159343660

OPIS

Usputna, reći će skromno podnaslov ove knjige, kao da je rakija, a autor, Marko Pogačar, reći će i ovlašna bilježnica, pseudoknjiga, košnica teksta – i sve će to biti točno i približno, sočno i moćno, kao, uostalom, i knjiga sama. No ponajprije, danas ova knjiga djeluje kao fantastika iz bliske prošlosti, jer tijekom dvije godine, od srpnja 2016., autor je putovao 86 (registriranih) puta i obišao 68 gradova, a najčešće se sidrio u Zagrebu, Splitu, Beču i Berlinu. Korov, ili protiv književnosti knjiga je koja kao da je narasla na raspuklinama betona gradova o kojima piše, tamo gdje korov raste i upozorava, ona ciljano remeti geometriju žanrovskih gredica i granica, prelazi granice putnički i literarno, a sve by the way, ležerno i neambiciozno, što ne isključuje i polemičke natruhe i autopoetičke opservacije. Zapisivao je Pogačar svoje lirske refleksije o gradovima i ljudima i knjigama i prometnim sredstvima i o svemu onome što se razlistalom umu pjesnika nađe na drumu, pa stvorio jedinstveni tekst, klupko za dugo odmatanje i interventno uživanje, u kojem ljepota rečenice i osjetljivost zamjedbe rastu iz neke pobočne misli koja se razgrana, ili obrnuto, teško je reći gdje klupko počinje. Znamo, ali nije naodmet ponoviti, da se prva kultura bavila uzgojem žitarica iz onoga što je još do jučer bio korov. – Kruno Lokotar

Korisna je uputa da je svaki korov najbolje uništiti u zametku. Iščupani korovi, bolesni dijelovi biljke ili oni koji nose sjeme, moraju se, kao i dijelovi korijena kojim se mogu razmnožavati brižljivo odabrati i spaliti. Korov, ili protiv književnosti Marko Pogačar Uskoro, Domaća književnost ... Korov, ili protiv književnosti knjiga je koja kao da je narasla na raspuklinama betona gradova o kojima piše, tamo gdje korov raste i upozorava, ona ciljano remeti geometriju žanrovskih gredica i granica, prelazi granice putnički i literarno, a sve by the way, ležerno i neambiciozno, što ne isključuje i polemičke natruhe i autopoetičke ... Marko Pogačar, Latinoamericana ili 1000 riječi španjolskog Sandorf Premda je na listu lako mogla biti uvrštena i druga ove godine objavljena, vrlo uvjetno rečeno, putopisna knjiga Marka Pogačara - Korov ili protiv književnosti - u korist ovakvog konačnog izbora presudila je činjenica da je Latinoamericana konciznija, ali istodobno ... Usputna, reći će skromno podnaslov ove knjige, kao da je rakija, a autor, Marko Pogačar, reći će i ovlašna bilježnica, pseudoknjiga, košnica teksta - i sve će to biti točno i približno, sočno i moćno, kao, uostalom, i knjiga sama.

korov marko pogacar proza. Objavljeno: 09.09.2020 .

POVEZANE KNJIGE