Rezidba voćaka

Rezidba voćaka - Grobmann, Gerd | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Grobmann, Gerd
DIMENZIJA
8,43 MB
NAZIV DATOTEKE
Rezidba voćaka.pdf
ISBN
2037251879255

OPIS

Korijenje ne samo da opskrbljuje biljku hranjivim tvarima, nego je također učvršćuje za tlo. Neke biljke imaju vrlo duboko korijenje, osobito ako je tlo rahlo. U teškoj, mokroj zemlji s malo zraka korijenje mnogih stabala ostaje blizu površine tla. Svaki dio korijena opskrbljuje vodom i hranjivim tvarima jedan dio krošnje, i obratno, taj dio krošnje Šalje mu zalihu tvari. Ako se dio korijena ozlijedi ili odstrani, njegov dio krošnje najprije se ne razvija. Ako gubitak nije prevelik, drugi dijelovi korijena postupno preuzimaju zadaću. Oštećeni korijen je uvijek mjesto koje napadaju gljivične bolesti. One ne samo da skraćuju život stabala, nego mogu i opasno poremetiti njegovu stabilnost. Orezivanje biljaka važno je svakom vrtlaru. Nije važno radi li se o grmu, stablu, voćki, ružama ili grmolikim biljkama: gotovo svakoj vrtnoj biljci jednom je potrebna rezidba. Onaj tko zna kako biljke rastu i kako odgovaraju na rezidbu, zna npr. kako i kada mora o rezati stablo jabuke da bi berba bila bogata. Korijenje ne samo da opskrbljuje biljku hranjivim tvarima, nego je također učvršćuje za tlo. Neke biljke imaju vrlo duboko korijenje, osobito ako je tlo rahlo. U teškoj, mokroj zemlji s malo zraka korijenje mnogih stabala ostaje blizu površine tla. Svaki dio korijena opskrbljuje vodom i hranjivim tvarima jedan dio krošnje, i obratno, taj dio krošnje Šalje mu zalihu tvari. Ako se dio korijena ozlijedi ili odstrani, njegov dio krošnje najprije se ne razvija. Ako gubitak nije prevelik, drugi dijelovi korijena postupno preuzimaju zadaću. Oštećeni korijen je uvijek mjesto koje napadaju gljivične bolesti. One ne samo da skraćuju život stabala, nego mogu i opasno poremetiti njegovu stabilnost.

U početku vegetacije, odnosno u fazi kada mladice narastu oko 15 cm, obavlja se pinciranje suvišnih mladica . Taj je zahvat značajan za oblikovanje krošnje i raniji ulazak u rod jer voćka ne troši snagu rasta na mladice koje bi se u sljedećoj godini rezidbom u mirovanju odbacile. Prema životnoj dobi razlikujemo rezidbu mladih voćaka, koja je usmjerena na formiranje uzgojnih oblika (vaza, piramidalna krošnja, palmeta i dr.) i rezidbu rodnih voćaka koja je usmjerena na regulaciju vegetativnog i reproduktivnog razvoja, odnosno osiguranje redovne i obilne rodnosti visoke kvalitete plodova. 1.

Zvati iza 17h može i poruka ili viber. Zimska rezidba voćaka obavlja se tokom mirovanja vegetacije. Orezivanje jabučastog voća moze da počne od decembra pa traje do početka listanja dok se početak rezidbe kostičavog voća pomjera prema početku proljeća.

POVEZANE KNJIGE