Knjiga o Fabriju

Knjiga o Fabriju - Matanović, Juliana | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Matanović, Juliana
DIMENZIJA
3,82 MB
NAZIV DATOTEKE
Knjiga o Fabriju.pdf
ISBN
5055671716417

OPIS

Klasik hrvatske književnosti Nedjeljko Fabrio sustavno je — od početka šezdesetih godina 20. stoljeća pa sve do sredine prvog desetljeća ovoga stoljeća — objavljivao kraću prozu, drame, eseje i romane. Njegovi tekstovi, najčešće smješteni u »jake« povijesne godine, opisuju svevremene probleme vezane uz ludilo povijesti i politike. Tekstovi Nedjeljka Fabrija često su postajali predmetom kritičkih i stručnoteorijskih interpretacija. Među čitateljima najvažnije mjesto pripada Julijani Matanović (uređivala Izabrana djela, izbore iz proze, naslovljavala knjige imenima njegovih junaka /»Krsto i Lucijan«/). U Knjizi o Fabriju spajaju se autoričin pripovjedački i znanstveni diskurs, »Govor« jednog autora o djelu (»pisac čita pisca«) drugog poseban je, i ne tako uobičajen način analize i interpretacije. Intenzivna druženja i autoričini razgovori s Fabrijem o njegovim knjigama, o književnom životu, daju poseban ton interpretaciji Fabrijeva mjesta u hrvatskoj književnosti. Sve glavne teme pisca Fabrija, prema svjedočenju Julijane Matanović, mogu se prepoznati u pismu pripovjedača Fabrija.

U slučaju pisaca, postavlja se pitanje hoće li se njihova djela i dalje čitati, hoće li se proučavati, hoće li se o nji- Svojom najnovijom knjigom, jednostavnog naslova Knjiga o Fabriju suvremena hrvatska književnica, znanstvenica i kritičarka Julijana Matanović - podsjeća nas na hrvatskog književnog klasika, prozaika, dramatičara i esejista, književnog i glazbenog kritičara, prevoditelja i urednika Nedjeljka Fabrija (1937. - 2018.), odnosno njegove romane, drame, priče i eseje koji su obilježili ... Knjige na Emka.si.

Noć bez sna ... U Knjizi o Fabriju spajaju se autoričin pripovjedački i znanstveni diskurs, »Govor« jednog autora o djelu (»pisac čita pisca«) drugog poseban je, i ne tako uobičajen način analize i interpretacije.... Ivan Bošković: KNJIGA O FABRIJU / Julijana Matanović 10. siječnja 2020.

POVEZANE KNJIGE