Psihologija koronarne srčane bolesti

Psihologija koronarne srčane bolesti - Žegura | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Žegura
DIMENZIJA
10,59 MB
NAZIV DATOTEKE
Psihologija koronarne srčane bolesti.pdf
ISBN
9510681831189

OPIS

Najveći napredak u integraciji medicine i psihologije počinje s razvojem psihosomatske medicine u prvim desetljećima prošloga stoljeća. Kasnije se u sedamdesetim godinama 20. st. pojavljuju dva nova područja: a) bihevioralna medicina i b) zdravstvena psihologija, kako bi se pristupilo točnijem i učinkovitijem proučavanju uloge psihološke komponente u bolesti. U Hrvatskoj, zdravstvena psihologija na samom je početku svoga razvoja. Broj zdravstvenih psihologa u nas je u ovome trenutku toliko mali da bi oni kritičnije raspoloženi primijetili da bi se psiholozi koji se bave zdravstvenom psihologijom dali nabrojiti na prste jedne ruke. Stanje u praksi je takvo da je svakim danom sve veća potreba za kliničkim psiholozima zaposlenim u zdravstvenim ustanovama, bilo na programima namijenjenim sprječavanju bolesti, bilo u procjeni stanja bolesnika, uzimajući u obzir specifične zahtjeve dijagnostičke obrade s obzirom na zdravstvene tegobe zbog kojih se pojavljuju, bilo za poslove savjetodavnog i psihoterapijskog rada te različitih oblika rehabilitacije.

godine su izjednačeni. Sumirano, simptomi koronarne bolesti srca - stabilne angine i infarkta miokarda, ne razlikuju se u puno stvari. Simptomi nastaju jer srčani mišić ne dobiva dovoljno kisika za normalno funkcioniranje. Ako imate povećan rizik od nastanka koronarne bolesti i/ili neke od ranije navedenih simptoma, prvi je korak u postavljanju dijagnoze ergometrija, odnosno test opterećenja kojim se bilježe eventualne promjene koje ukazuju na postojanje koronarne bolesti.

1 11040 Beograd Česta posljedica koronarne bolesti su razne, po život opasne aritmije, osobito u ranim fazama razvoja srčanog infarkta, no i nakon njega, mnogo puta s neizvjesnom prognozom unatoč najsuvremenijem liječenju. No, svakako je najozbiljnija posljedica koronarne bolesti iznenadna smrt zbog smrtonosne aritmije - fibrilacije ventrikula. Koronarna srčana bolest primarni je uzrok morbiditeta i mortaliteta naše civilizacije te se u razvijenim zemljama smatra direktnim ili indirektnim uzrokom četvrtine svih smrti. Koronarna bolest - koronarna arterijska bolest ili ishemijska bolest srca je vodeći je uzrok smrti širom sveta.

POVEZANE KNJIGE