Antun Gustav Matoš

Antun Gustav Matoš - Jelčić, Dubravko | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Jelčić, Dubravko
DIMENZIJA
4,17 MB
NAZIV DATOTEKE
Antun Gustav Matoš.pdf
ISBN
1298861648183

OPIS

AGM – to je kao pečat, kao atest koji jamči originalnost i visoku literarnu kvalitetu uvijek, u svakom pojedinačnom slučaju, pa čak i onda kad su – objektivno – netočni ili sasvim klimavi i pretpostavke i zaključci koji se u tako signiranim tekstovima iznose. Matoš je mnogo napisao – i mnogo je o njemu napisano: doslovno, cijela jedna biblioteka kritika, eseja i studija, feljtona i memoara, biografija i monografija, pjesama i – čak – drama. Nekoliko disertacija razmatra pojedine aspekte Matoševa stvaralaštva; a nekoliko kritičkih zbornika sastavljeno je od izabranih stranica toga golemog materijala. Golemog – i protuslovnog! Sam kontroverzan, bio je – nekako logično – predmet kontroverznih sudova i ocjena: od divinizacije do potpunog negiranja. A ipak, upravo taj, upravo takav Matoš, sumnjičen, klevetan i grubo vrijeđan, bio je drugima uzor, obožavani uzor, junak legende koja još i danas – neznatno nagrižena zubom znanja – živi kao legenda; i to ne samo u redovima literata! Živi neovisno o činjenicama koje joj protuslove!

He is considered the champion of Croatian modernist literature, opening Croatia to the currents of European modernism. Antun Gustav Matoš. Antun Gustav Matoš (Tovarnik, 1873.

Smatra da je njegov život nesretan, ali bio bi nesretniji kada bi živio s ljudima koji su lažljivci. Otuđen je, luta i bavi se fotografijom. Biografija: Antun Gustav Matoš.

POVEZANE KNJIGE