Kvarnersko primorje,stanovništvo i naselja

Kvarnersko primorje,stanovništvo i naselja - Marković, Mirko | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Marković, Mirko
DIMENZIJA
12,65 MB
NAZIV DATOTEKE
Kvarnersko primorje,stanovništvo i naselja.pdf
ISBN
8533642544211

OPIS

Kvarnersko primorje, kao i neke druge hrvatske regije, svoju specifičnost zahvaljuje ne samo geografskim, nego i povijes-no-kulturološkim osobitostima. U burnoj povijesti toga kraja, svojatali su ga mnogi. Ponajviše zbog povoljnog položaja, ali i zbog karakteristične, vrlo uspješne asimilacije različitih kulturnih utjecaja, mnoge države su polagale isključivo pravo na ovaj djelić Mediterana najbliži središtu Europe. Kvarnersko primorje nije cjelovito zemljopisno područje. Čini ga šira riječka rivijera, te primorje Vinodola s podvelebitskim primorjem sve do Karlobaga. Pripada mu i niska otoka sjevernog Jadrana, a u novije vrijeme, zbog gospodarskog gravitiranja prema Rijeci, tu se ubraja i Gorski kotar. Prvi dio ove knjige govori o Kvarneru kao o jedinstvenoj cjelini, od najstarijih vremena do danas, s naročitim osvrtom na naselja, kretanje stanovništva i kulturne spomenike. U drugom dijelu govori se o pojedinačnim naseljima i njihovom topografskom razvoju. Djelo je zamišljeno kao sažeta kulturno-povijesna monografija, jezgrovit prikaz posebnosti ovog dijela Hrvatske.

mirko marković ... Kvarnersko primorje : stanovništvo i naselja, Zagreb: Jesenski i Turk, 2005 (monografija) 5. Marković, Mirko.

Najbrojniji stanovnici su Srbi, ali ima i pripadnika drugih naroda. Naselja u Mačvi su zbijenog tipa sa velikim brojem… Dalmacija — stanovništvo i naselja.

POVEZANE KNJIGE