Žena žutih očiju

Žena žutih očiju - Gogić, Josipa | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Gogić, Josipa
DIMENZIJA
11,28 MB
NAZIV DATOTEKE
Žena žutih očiju.pdf
ISBN
6347897548598

OPIS

Izravnost i žestina u knjizi pjesama Josipe Gogić Žena žutih očiju jedan su od mogućih odgovora na ravnodušnost svijeta, odgovor koji neumorno veže riječi i život nemajući samilosti “prema ranjenim dušama”. Jednostavnim, preciznim i domišljenim stihovima provjerava se nulta točka vlastitog jezika, onoga jezika koji u dijaboličnim figurama, prizorima i pjesničkim slikama govori o sumnji i strasti, o vjetru, nemiru i prolaznosti… Tijelo, zaborav tijela (ovisnost i poniznost, predaja i tišina), nosiva je struktura knjige pjesama u kojoj se prepleću obziri i strasti, sljepoća i boje, djeca i odrasli, ali i sumnje koje opsjedaju onu koja piše o proganjanju, daljini, oku, srcu, večeri, zanosu, raspadanju i smrti… Uporno se vraćajući samoj sebi, poezija u knjizi Josipe Gogić Žena žutih očiju, s okrutnošću i sjetom, istodobno, otvara krug života i smrti, trajanja i nestanka, vjerujući da će tako pronaći svoj početak, svoga čitatelja. (Miroslav Mićanović)

Ogromno stvorenje, mačor, sjajnog crnog krzna i bleštavih žutih očiju. Nije se uplašio. Nagrada Ivan Goran Kovačić dodjeljuje se za najbolju izvornu pjesničku zbirku tiskanu u dvogodišnjem razdoblju čije su prvo izdanje objavili nakladnici registrirani u Republici Hrvatskoj i koja nije posredovana prijevodom. Josipe Gogić 'Žena žutih očiju', Miroslava Kirina 'Malešne', Suzane Matić 'Usnena predaja', Lare Mitraković 'Dva puta za jug', Davora Šalata 'Zvijezde, davna lica spašenih'.

Jednostavnim, preciznim i ... Josipa Gogić, 'Žena žutih očiju' (Fraktura, Zaprešić, 2019): Poezija koja je na planu izraza, pa i na razini same leksike gotovo posve lišena stilskih figura. Pisanje kao proces subjektivizacije. Posljednje riječi to definitivno ne otkrivaju i upravo taj dojam nedovršenosti ono je što me najviše oduševilo kad sam završila s čitanjem Žena.

POVEZANE KNJIGE