Tranzicijska ekonomika tečaja i hrvatsko gospodarstvo

Tranzicijska ekonomika tečaja i hrvatsko gospodarstvo - Tica, Josip | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Tica, Josip
DIMENZIJA
12,29 MB
NAZIV DATOTEKE
Tranzicijska ekonomika tečaja i hrvatsko gospodarstvo.pdf
ISBN
8645515519125

OPIS

Osnovna svrha ovoga rada je determinacija kretanja relativnog i apsolutnog realnog tečaja u Republici Hrvatskoj i razlučivanje čimbenika koji su djelovali na njegovo kretanje i volatilnost. Raščlamba je započeta pregledom pretpostavki, teoretskih modela i empirijskih testova usko vezanih uz teoriju zakona jedne cijene, realnog tečaja i pariteta kupovne moći kao osnovnih teorija vezanih uz tečajnu problematiku u razvijenim zemljama. Nakon razrade ekonomskih zakona vezanih uz doktrinu pariteta kupovne moći, raščlamba je nastavljena u smjeru objašnjavanja devijacija od modela, pregledom teorije i empirijskih testova vezanih uz determinaciju tečaja.

Utjecaj promjena tečaja kune na vanjskotrgovinsku razmjenu Republike Hrvatske 49 4.5. Turizam i kretanj e tečaja u Republici Hrvatskoj 53 4.6. Hrvatsko gospodarstvo jedno je od najjačih u jugoistočnoj Europi, a prema domaćemu proizvodu (51,6 milijarda eura 2018) i jače od gospodarstva nekih članica Europske unije.

zaokružila s gubicima od približno 40 milijardi kuna. SJEDNICA VLADE Usvojen Nacionalni plan zamjene hrvatske kune eurom Antiinflacijskim programom iz 1993. godine zaustavljena je hiperinflacija i određen je tečaj: njemačka marka za 4,44 današnje kune, što bi danas prema euru bilo oko 8,88 kuna.Za proizvodnju, koja je izložena međunarodnoj konkurenciji, to je značio, da će propasti svi oni koji imaju troškove proizvodnje iznad 8,88 kune ... Gotovo 80 posto hrvatskih tvrtki nisu ni izvoznici, ni uvoznici, već su okrenuti poslovanju isključivo na domaćem tržištu.

POVEZANE KNJIGE