Vladko Maček – Tri razgovora

Vladko Maček – Tri razgovora - Berković, Zvonimir | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Berković, Zvonimir
DIMENZIJA
6,25 MB
NAZIV DATOTEKE
Vladko Maček – Tri razgovora.pdf
ISBN
3139683005193

OPIS

Što je to dr. Vladko Maček razgovarao s knezom Pavlom i nadbiskupom Stepincem i mogao razgovarati s Miroslavom Krležom u dramatičnim danima u proljeće 1941. i proljeće 1945. godine? U svojim “Memoarima” Maček samo šturo spominje te razgovore, a književnik, filmski scenarist i redatelj Zvonimir Berković zamišlja ih u slobodnoj interpretaciji, dočaravajući nam sudbonosne dileme četvero sudionika u tim razgovorima. U tri dramoletska dijaloga Berković oživljava likove svojih protagonista i ponire u prevratno vrijeme tih ratnih godina koje su ostavile svoje tragove sve do danas. *** Zvonimir Berković rodio se u Beogradu 1. kolovoza 1928., a umro je 9. lipnja 2009. u Zagrebu. Od petnaeste godine živi u Zagrebu, gdje je završio škole i diplomirao na Akademiji za kazališnu umjetnost (danas Akademija dramske umjetnosti). Za scenarij Tanhoferova nagrađivana filma “H 8”, koji je napisao s Tomislavom Butorcem, dobio je Zlatnu arenu. Kritika ga smatra klasikom hrvatskoga filma iako je režirao samo četiri igrana filma, među kojima se posebice ističu “Rondo” (šest Zlatnih arena u Puli) i “Kontesa Dora” (Zlatna arena za najbolji film), uz koju je usporedno nastala i serija “Dora”, više puta prikazana na HTV-u. Za dokumentarni prvijenac “Moj stan” dobio je prvu nagradu u toj kategoriji na festivalu u Cannesu 1962. godine. Bio je osebujan glazbeni i kazališni kritičar, a posljednjih dvadesetak godina intenzivno je objavljivao novinske kolumne, skupljene u knjigama “Zvonar katedrale duha” (1995.), “Dvojni portreti” (1998.) i “Pisma iz Diletantije” (2004.). Knjigu “Vladko Maček : tri razgovora”, napisao je pretkraj života, tijekom teške bolesti.

Broj stranica: 286 + 313 Uvez: tvrdi Format: 20 x 13 cm Stanje: vrlo dobro Vladko Maček jedini bio u pravu. Historijski procesi dugo traju, pa ono što je izgledalo definitivno dovršeno 1945, 1948, 1971, ili 1990.

Cijena 50 kn ~ 7 € Pošalji poruku Veleprodajna cijena: Približno: Netto cijena: PDV: Šifra oglasa: 29279463 Podijeli Spremi Osnovne informacije Lokacija Grad Zagreb, Novi Zagreb - Istok, Dugave ... Poznati hrvatski redatelj i publicist Zvonimir Berković (1928. - 2009.) u zadnjim je godinama života napisao dramsku trilogiju „Vladko Maček - tri razgovora" u kojoj, polazeći od povijesnih činjenica i Mačekovih memoara, reinterpretira dramatične događaje s početka i kraja Drugog svjetskog rata, u kojima su se predsjednik HSS-a i njegovi sugovornici, suočili s dvojbama o kojima ... Vladko Maček : Tri razgovora : S knezom Pavlom, Mirosla Vladko Maček : Tri razgovora : S knezom Pavlom, Miroslavom Krležom i Alojzijem Stepincem o Hvala vam što redovno dopunjujete svoj račun .

POVEZANE KNJIGE