Sjećanja

Sjećanja - Handel, Erazmo | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Handel, Erazmo
DIMENZIJA
11,18 MB
NAZIV DATOTEKE
Sjećanja.pdf
ISBN
3805269966984

OPIS

Knjiga proširuje dosadašnje spoznaje o povijesti Dalmacije u doba tzv. druge austrijske uprave u Dalmaciji (1814.-1918.). Također, ovo je prvo objavljivanje autobiografskog teksta nekoga od dalmatinskih namjesnika, a Erazmo Handel je i prva civilna osoba na toj dužnosti, od 1902. do 1905. godine. Handelovo namjesništvo u Dalmaciji obilježeno je burnim događajima ponajprije vezanima uz njegova nastojanja oko pojačane uporabe njemačkog jezika u tijelima državne uprave; u Dalmaciji pokušava uvesti njemački kao uredovni jezik, a vrhunac sukoba dogodio se 1904. godine nakon Handelove izjave o “nepostojanju poštene riječi u Dalmatinaca”, nakon čega su zastupnici Dalmatinskog sabora odbili daljnje sudjelovanje u njegovu radu dok namjesnik ne odstupi s položaja (1905. donesena je i odluka o Handelovu povlačenju s mjesta dalmatinskog namjesnika).

Uspomene na vaše najmilije koji više nisu s vama i dalje žive u vašim sjećanjima. Podijelite ih s rodbinom, prijateljima i znancima, a tekst sjećanja koji će biti objavljen u tiskanim izdanjima Večernjeg lista možete poslati i elektroničkim putem.

siječnja obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Dan kada je Crvena armija 27.

POVEZANE KNJIGE