Jezik i beletristika

Jezik i beletristika - Pranjković, Ivo | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Pranjković, Ivo
DIMENZIJA
3,53 MB
NAZIV DATOTEKE
Jezik i beletristika.pdf
ISBN
6927538010463

OPIS

Knjigu Jezik i beletristika čini šesnaest rasprava koje je autor, Ivo Pranjković, napisao (i većinu objavio u časopisima ili u znanstvenim zbornicima) u posljednja tri desetljeća, između 1973. i 2003. godine. Najstarija je od njih Lingvostilistička analiza Cesarićeve pjesme Željeznicom, koja je – kao prvi autorov stručni prinos uopće – objavljena 1973. godine u časopisu “Jezik”, a posljednja (Leksičke osobitosti Laušićeva Samostana) objavljena je 2003. godine u časopisu “Republika”. Svesu uvrštene rasprave rezultat autorova tridesetogodišnjega zanimanja za jezik umjetničkih djela i nastajale su u različitim prigodama, a upućene su na propitivanje intrigantnog i u mnogo čemu trajno inspirativnog odnosa između jezika i književne umjetnine. Knjiga je podijeljena u tri dijela. Prvi dio čine dvije rasprave općeteorijske i/ili općemetodološke naravi (o stilistici i normativistici, te o frazeologizmima), drugi dio osam rasprava posvećenih pjesništvu, i to ili hrvatskom pjesništvu šezdesetih i sedamdesetih godina, o kojem je riječ u opširnoj raspravi O nekim gramatičkim i leksičkim osobitostima suvremenoga hrvatskog pjesništva, ili opusu pojedinih pjesnika, hrvatskih i/ili bošnjačkih (Antuna Branka Šimića, Dobriše Cesarića, Saliha Alića, Mehmedalije Maka Dizdara, Ibrahima Kajana i Mile Pešorde). U trećem su dijelu rasprave koje se odnose na djela proznih pisaca, i to Eugena Kumičića, Ive Andrića, Ahmeda Muradbegovića, Vladana Desnice i Joze Laušića. Ogledi su upotpunjeni zajedničkom bibliografijom (popisom izvora i stručne literature), pojmovnikom i kazalom imena.

Osim toga, papile se mogu upaliti ako su usta previše suha, odnosno ako tijelu nedostaje vode, ako se diše kroz usta (umjesto kroz nos), ako je tjelesna temperatura povišena, previše duhanskog dima pređe preko jezika itd. Jezik je izbrazdan svukuda na povrsini, a najvise sa strana. Problem traje godinama, mozda i decenijama, a dosadasnje ciscenje organizma nije pomoglo.

Lingvisti se prilično rijetko odlučuju govoriti o komunikacijskim činjenicama. Puno su češće načelne raščlambe i opisi jezika kao sustava ili kojeg njegova dijela, standardizacijske kategorizacije pravopisnoga ili gramatičkoga tipa. Knjigu Jezik i beletristika čini šesnaest rasprava koje je autor napisao u posljednja tri desetljeća, između 1973.

POVEZANE KNJIGE