Pisma iz diletantije

Pisma iz diletantije PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
DIMENZIJA
5,90 MB
NAZIV DATOTEKE
Pisma iz diletantije.pdf
ISBN
7384229577015

OPIS

Nakon trećesiječanjske rotacije vlasti 2000. Zvonimir Berković u formi epistola počinje svoj javnosavjetnički staž obračajući se stvarnim i simboličnim adresatima hrvatske prošlosti i sadašnjosti. Rafiniranom, pomalo starinskom i uravnoteženom rečenicom, on se odvažio posredovati između estetskih načela vlastita svijeta, nikada ogoljenih od svojih etičkih parnjaka, i hrvatske političke klase, najčešće nagluhe za poeziju, Plutarha ili Haydna. Samo naoko uzaludan trud napor, naime, da protagonistima vlasti javno pošalje poruku o strukturnim ali i etičkim obavezama njena obnašanja demonstrira autorov upravo seriozan tip mišljenja, ali i depatetizirano moraliziranje i intelektualni aktivizam nimalo čest na domaćem kulturno-političkom nebu. Berkovićeva ambicija da dokraja istjera mak na konac s političarima koji šutke, bez uzvrata, “sudjeluju” u komunikaciji, rekreirajući više-manje vlastite samodostatnosti, svakako imponira i predstavlja vjerodostojnu društvenu kroniku druge polovice prošloga i prvih godina ovoga stoljeća, ako ne, pišući mrtvima i izvanvremenicima i alternativnu povijest Hrvata. Kako su potonji u stalnom radnom odnosu s onim svijetom, autorova metafizička korespondencija nimalo ih naravno ne obavezuje, ali ima itekakav značaj u vrednovanju suvremenosti koju je i takvim metaforičkim situiranjem moguće čitati kao izvedenicu potencijala prošlosti. Berković pritom, bez imalo mesijanskog kompleksa, opsesivno ali integralno čita hrvatsku prošlost, kako bi, valjda, utješio njezinu sadašnjost. Negdje između punokrvne književnosti i majstorske publicistike, negdje između književno-političkog eseja i kratke priće, on ispisuje svoju i našu Diletantiju dajući joj ime, podrijetlo i značenje. Kandidirajući pritom poneke od svojih nalaza kao, doima se, točno rješenje njene žilave i poćesto nerješive jednadžbe.

Bio je rado čitan zbog iznimne elegancije pisanja. Zbog toga što se nije libio, direktno i između redaka, pokazati zube vlasti i društvenoj zbilji.

Riječ je o knjizi koja je trebala promijeniti Hrvatsku, ali je, po Berkovićevu priznanju, promijenila sama autora. ii zvonimir berkoviĆ - pisma iz diletantije veliki format, tvrdi uvez, 400 str. "Pisma iz Diletantije" Prije otprilike dva mjeseca zagrebački nakladnik Hena.com objavio je knjigu Zvonimira Berkovića "Pisma iz Diletantije".Radi se o zbirci epistola kojima se Berković nakon trećesiječanjske rotacije vlasti javno obraćao stvarnim i simboličkim adresatima hrvatske prošlosti i sadašnjosti, i ta se knjiga ispostavlja pravom malom društvenom kronikom druge polovice ... II Zvonimir Berković PISMA IZ DILETANTIJE 092 337 2097 092 3642 293 e-mail: [email protected] Zvonimir Berković: Pisma iz diletantije (KB6) Dobrodošli na stranice Antikvarijata Biblos, Palmotićeva 28, Zagreb (križanje Palmotićeve i Đorđićeve ulice) Zvonimir Berković objavio je 2004. knjigu Pisma iz Diletantije, kojom je upozorio da Hrvatskom vladaju elite nedostojne i nedorasle tom najodgovornijem poslu - vođenju države, ukratko diletanti, i to na svim područjima i u svim vremenima.

POVEZANE KNJIGE