U potrazi za savršenim jezikom

U potrazi za savršenim jezikom - Eco, Umberto | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Eco, Umberto
DIMENZIJA
8,24 MB
NAZIV DATOTEKE
U potrazi za savršenim jezikom.pdf
ISBN
5443484207076

OPIS

U istim onim stoljećima kada u krizu dolazi jezično i političko jedinstvo rimskoga svijeta i počinju odzvanjati oni jezici koje Europa i danas govori, europska kultura iznova promišlja biblijsku epizodu o zbrci jezika nastojeći rekuperirati Adamov Jezik ili ga rekonstruirati kao Savršeni Jezik. Tome su se snu posvetile neke od najznačajnijih ličnosti europske kulture i, unatoč tome što se njihove utopije nisu ostvarile, svaka je od njih proizvela kolateralne efekte: ako prirodni svijet danas upoznajemo preko strogih klasifikacija, ako izmišljamo jezike za strojeve, ako smo u stanju izvoditi logičke račune, ako se upuštamo u eksperimente mehaničkog prevođenja, to je zato što smo u izvjesnoj mjeri dužnici tih mnogostranih pokušaja pronalaženja Adamova Jezika. U potrazi za savršenim jezikom Umberta Eca prvotno je objavljena u biblioteci Stvarati Europu, koja, pod uredničkom palicom Jacquesa Le Goffa, okuplja čak pet izdavača različitih jezika i nacionalnosti usredotočenih na promišljanje skupnoga identiteta Europe kroz peripetije njezine povijesti i pluralitet njezinih komponenti. Interpretacijskom suverenošću, znanstvenom akribičnošću i oštroumnošću Ecova pristupa, ona predstavlja izniman doprinos rekonstrukciji jedne od najvažnijih tema europske kulturne povijesti.

Branka Valentić ... U potrazi za mrtvim jezikom. EMITIRANO: 30.04.2019 13:30 PODIJELI: O emisiji Jezik i predrasude.

Ecova knjiga na 342 stranice daje povi-jesni pregled brojnih pokušaja stvaranja jednog savršenog jezika, kao i pronalaženja jezika majke, onog jezika iz kojeg su se razvili svi ostali jezici svijeta. U potrazi za savršenim jezikom Umberta Eca prvotno je objavljena u biblioteci Stvarati Europu, koja, pod uredničkom palicom Jacquesa Le Goffa, okuplja čak pet izdavača različitih jezika i nacionalnosti usredotočenih na promišljanje skupnoga identiteta Europe kroz peripetije njezine povijesti i pluralitet njezinih komponenti. opće semiotike (1975), Granice interpretacije (1990), U potrazi za savršenim jezikom (1993), Šest šetnji pripovjednim šumama (1994), O književno sti (2002) i druga. No, nije samo to ono što čini Ecovo stvaralaštvo. Potraga za savršenim jezikom, preko apsolutnog prijevoda - u kojem bi se, idealno, ali ne i stvarno, ukinula granica među jezicima - prirodno ga je, najposlije, odvela do onoga što je naslutio kao konačnu svrhu, tj.

POVEZANE KNJIGE