Dobri duh čovječanstva

Dobri duh čovječanstva Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
DIMENZIJA
9,96 MB
NAZIV DATOTEKE
Dobri duh čovječanstva.pdf
ISBN
3084571827523

OPIS

Knjiga sadrži izbor tekstova o dječjem odgoju poljskog pedagoga i pisca poznatog pod književnim pseudonimom Janusz Korczak, obiteljskim imenom Henryk Goldszmit. Pored ostalim priloga, u knjizi su sadržani tekstovi o pravu djeteta na poštovanje i njegovu pravu da bude ono što jest, o dječjim osjećajima, o djetetu u obitelji, o odgoju u dječjim domovima, o tome kako dijete odgaja odgajatelja, o ambicioznom odgajatelju. Uz izbor Korczakovih tekstova, knjiga također sadrži kalendar njegova života i rada te prikaz svjetske recepcije Korczakova djela kao velikog odgajatelja i pedagoškog inovatora. Godine 1942. Korczak je život završio u logoru Treblinka zajedno s dvije stotine djece njegovih odgajanika.

... Uvijek vedar i spreman na šalu, dobri je to duh grada. A kada ga se sretne i pitate: »Bog Ive, kako si?«, uvijek je isti odgovor: »Sretan«.

Drugome, a ne prema sebi jer tako izbjegavamo da nas rastrga, te tu pogubnu silu uprežemo u svrhe Erosa, u službu čovječanstva. Upravo takav nagon pokreće Kneza - nagon da dostigne smisao svojega imena te iz ljubavi nasilje usmjerava prema Drugome, onome izvan društva ... Dobri Duh.

POVEZANE KNJIGE