Omiška krajina-poljica-makarsko pri

Omiška krajina-poljica-makarsko pri - Mimica, Bože | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Mimica, Bože
DIMENZIJA
8,16 MB
NAZIV DATOTEKE
Omiška krajina-poljica-makarsko pri.pdf
ISBN
1561429761334

OPIS

Sinteza povijesti Omiške mikroregije – područja Omiša, Poljice i Makarskog primorja – kroz prapovijesno, antičko, kasnoantičko, ranosrednjovjekovno i srednjovjekovno razdoblje, kao i vrijeme izmjenično turske i mletačke vladavine, sve do kraja prvog svjetskog rata, odnosno austrijske uprave. Autor se osobito osvrće na kulturno-povijesne spomenike iz pojedinog doba. U prilozima knjizi istaknuta je spomenička građa omiškoga kraja, pregled značajnih kulturnih spomenika Makarskog primorja, izvori iz povijesne dokumentacije, podaci o statutarnom uređenju i numizmatici Omiša. Slijede slike iz kulturne baštine tog kraja, popis literature, kazalo i bilješka o piscu.

... Pri tomu koristi impozantnu literaturu i najnovije znanstvene spoznaje, iznoseći brojne povijesne činjenice te zavodeći u građu neuobičajenu sustavnost, preglednost i red.

MIMICA, Omiška krajina, Poljica, Makarsko primorje (od antike do 1918. g.), Rijeka 2003, 427, daje predočiv toponim "Gomila", ali ne precizira gdje je, kao ni za tumul na prostranom "Dovnju." Isto važi za tumul na "Dovnici" i tri u Svinišću.

POVEZANE KNJIGE