Hrvatske planine

Hrvatske planine - Čaplar, Alan | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Čaplar, Alan
DIMENZIJA
12,54 MB
NAZIV DATOTEKE
Hrvatske planine.pdf
ISBN
8209319706606

OPIS

Priručnik HRVATSKE PLANINE na jednome mjestu otkriva najljepše, najznačajnije i najizazovnije planine Lijepe Naše Hrvatska je srednjoeuropska i mediteranska zemlja, istodobno i planinska i nizinska, primorska i kontinentalna, ljepotom jedinstvena, a brojnošću i raznolikošću prirodnih fenomena jedna od najbogatijih u Europi. Posebno mjesto na zemljovidu Hrvatske svakako imaju naše planine. Iako se ne ističu visinom svojih vrhova, a ima među njima gora i brda posve beznačajne visine, nije pretjerano reći da malo koja zemlja na svijetu ima tako lijepe i zanimljive planine. Vidici na more, slikovite šume i livade, impresivne stijene, nasljeđe povijesti i mnogo drugih pojava i fenomena mogu se obilaziti godinama i desetljećima a da istraživanje nikada ne postane dosadno ili bude iscrpljeno. Najviše hrvatske planine pripadaju Dinarskom gorju, tipičnom području dubokoga krša s oštrim krškim oblicima, oskudicom vode, zanimljivom vegetacijom i razmjerno surovom klimom. Protežu se smjerom sjeverozapad-jugoistok u nekoliko usporednih nizova, koji počinju s otočnim planinama. Dinaridi su svojom visinom i duljinom oštar zid prodoru mediteranskih utjecaja u unutrašnjost. Planine kontinentalne Hrvatske posve su drukčije. Njihov smjer pružanja nije jedinstven, ali se nigdje ne podudara s dinarskim. Mahom su stare geološke građe, blažih strmina, razmjerno niske te bogate vodom i vegetacijom. Imaju brojne vodne tokove koji su kroz stoljeća usjekli duboke doline i tako stvorili šarolik reljef. Uglavnom su pokrivene šumom, a osobito su zanimljiva ona mjesta na kojima se javljaju slikovite stijene, duboki kanjoni i pitome livade.

Radi se o jedinstvenom djelu te vrste u hrvatskoj književnosti, s preuzetim motivima iz latinske i talijanske književnosti te vidljivim ... Brzopotezni kviz: Koliko dobro poznajete hrvatske planine? Znate li koji je najviši hrvatski vrh? A po kojim se planinama najviše vole pentrati Slavonci? Okušajte se u zabavnom kvizu i provjerite hoće li vas pitanja "izuti iz gojzerica"... Ova stranica nudi široku lepezu informacija vezanih uz planinarenje - neka planinarenje.hr bude Vaš vodič za boravak u prirodi. U Hrvatskoj nema planina viših od 2000 m. Hrvatske planine mogli bi podijeliti u dvije skupine: ''otočne'' planine unutrašnje Hrvatske, te Dinarski planinski lanac koji se proteže kroz gorsku i primorsku Hrvatsku u pravcu sjeverozapad-jugoistok.

završio Petar Zoranić, a objavljen je u Mletcima 1569., nakon piščeve smrti.. To je pastirsko-alegorijski roman (čest tip proze u tom razdoblju), pisan u prozi i stihu.

POVEZANE KNJIGE