Oklopna vozila i oklopne postojbe u II svj. ratu u Hrvatskoj

Oklopna vozila i oklopne postojbe u II svj. ratu u Hrvatskoj - Predoević, Dinko | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Predoević, Dinko
DIMENZIJA
3,80 MB
NAZIV DATOTEKE
Oklopna vozila i oklopne postojbe u II svj. ratu u Hrvatskoj.pdf
ISBN
4879103407925

OPIS

Neposredno prije početka Drugog svjetskog rata 1939. godine, vojska Kraljevine Jugoslavije raspolagala je sa šezdesetak oklopnih borbenih vozila. Bez obzira na razvoj oklopnih vozila od kraja Prvog svjetskog rata te brzi razvoj oklopnih postrojbi u tadašnjim modernim vojskama, vojni je vrh Kraljevine Jugoslavije do sredine tridesetih godina malo uložio u stvaranje i opremanje kopnene vojske oklopnom tehnikom. Generalštab je od početka dvadesetih godina povremeno slao grupe časnika i pojedince na obuku u Francusku. Ova je zemlja zahvaljujući uporabi oklopnih vozila u završnoj fazi Prvog svjetskog rata i uspješnoj masovnoj produkciji oklopnih vozila tijekom rata bila uzor u razvoju i stvaranju oklopnih postrojbi mnogim svjetskim vojskama. Vojska Kraljevine Jugoslavije se i u doktrini načina uporabe oklopnih vozila u potpunosti oslonila na francuski uzor, po kojemu su oklopna vozila predviđena isključivo za neposrednu podršku pješaštva. Pravila uporabe su bezuvjetno prenesena iz francuskih izvora. U skladu s francuskom doktrinom, oklopna vozila su u nazivlju naoružanja vojske dobila naziv “borna kola”. Početkom tridesetih godina iz Francuske su u okviru besplatne vojne pomoći isporučeni prvi tenkovi. Godine 1930. dobiven je 21 tenk Renault FT. 17. Početkom travnja 1930. godine formirana je i prva oklopna postrojba koja je sljedeće godine prebačena u sastav Pješadijske i artiljerijske časničke škole kopnene vojske. Sljedeća je popuna oklopnim vozilima izvršena 1935. godine. Ovom prilikom je dobiveno oko 20 tenkova istog tipa. Godine 1936. u kontingentu se nalazilo oko 20 tenkova FT. 17 i približno isti broj ten¬kova Renault Kegresse M.28. Zahvaljujući dovoljnom broju tenkova, 1936. godine postrojen je “bataljon bornih kola” koji se sastojao od triju oklopnih i jedne pomoćne čete s pedesetak tenkova FT 17 i M.28…..

Zabrinjavajući prizori nakon zemljotresa u Hrvatskoj: Zemlja se otvorila, tlo postalo tečno 5. SVE SE TRESLO .

i dr., Amfibijska sredstva oružanih snaga zemalja NATO-a, Ruske Federacije i Narodne Republike Kine, pp. 144-168 nje borbenih zadataka, a karakterističan predstavnik jesu amfibijska borbena vozila pešadije.

POVEZANE KNJIGE