Glazba i autorsko pravo

Glazba i autorsko pravo - Škoro, Miroslav | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Škoro, Miroslav
DIMENZIJA
5,88 MB
NAZIV DATOTEKE
Glazba i autorsko pravo.pdf
ISBN
2211351507201

OPIS

Knjiga dr. sc. Miroslava Škore Glazba i autorsko pravo multidisciplinarna je znanstvena monografija o glazbi, glazbenom stvaralaštvu, razvoju glazbene tehnologije, glazbenoj industriji, glazbenim autorima i autorskim pravima u svijetu i Hrvatskoj u doba digitalizacije i globalizacije. Knjiga Glazba i autorsko pravo prvo je cjelovito znanstveno djelo o glazbenim autorskim pravima koje je napisao hrvatski autor, a temelji se na doktorskoj disertaciji Modeli upravljanja i raspodjele prihoda glazbene industrije u uvjetima digitalizacije koju je autor obranio na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 2017. godine. U knjizi je dan kratak povijesni prikaz nastanka i razvoja glazbe i glazbenih žanrova, a glazbeno je djelo definirano kao nematerijalno vlasništvo te su izneseni i objašnjeni institucionalni okviri zaštite glazbe. Uza sve, u knjizi je iznesen i povijesni prikaz nastanka glazbene industrije te je, na osnovi dostupne dokumentacije i pravnih rješenja, izvedeno pozicioniranje glazbene industrije u Republici Hrvatskoj. Određen je njezin položaj u gospodarstvu Republike Hrvatske te u sektoru kreativnih industrija, koje su postale zanimljive u cijelom svijetu u svjetlu istraživanja u kojima je upozoreno na snagu tih industrija čak i u doba ekonomskih kriza i recesija. U knjizi su definirani i dionici glazbene industrije u Republici Hrvatskoj, kako primarni tako i sekundarni, te je objašnjen pojam monetizacije (unovčavanja) glazbenog djela u sustavu kolektivne zaštite. Knjiga Glazba i autorsko pravo uspješan je pokušaj autora da na jednome mjestu skupi sve što je o glazbi i glazbenoj industriji naučio kao glazbenik i kao znanstvenik. Glazbenicima će pak čitanje ove knjige biti prigoda i mogućnost da spoznaju i shvate ono što ih frustrira, da nađu odgovore ili izvore na kojima će produbljivati svoje znanje i, možebitno, poučeni time, ostvare bolje uvjete i osiguraju ljepši život sebi i svojim obiteljima.

(2) Pravo umjetnika izvođača pripada, po svojoj naravi, fizičkoj osobi koja izvede djelo iz književnog ili umjetničkog područja ili izražaje folklora. Prva hrvatska znanstvena monografija o glazbi i autorskom pravu! Knjiga dr. sc.

Božićna čestitka Miroslava Škore iz Vukovara 2020. Miroslav Škoro.

POVEZANE KNJIGE