Prokleta avlija

Prokleta avlija - Andrić, Ivo | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Andrić, Ivo
DIMENZIJA
12,53 MB
NAZIV DATOTEKE
Prokleta avlija.pdf
ISBN
1438872140515

OPIS

U romanu o Prokletoj avliji, zlogasnom zatvoru Deposito u Carigradu, stjecištu »rasa i naroda«, mjestu u koje dolazi sve što se »svakodnevno pritvara i hapsi« (…), »po krivici ili pod sumnjom krivice«, Andrić je na samo stotinjak stranica ostvario pravo čudo pripovjedačkoga umijeća. Teško je, čak i u relacijama svjetske književnost, pronaći sličan primjer takva sklada umjetničke konstrukcije, slojevitosti značenja i bogatstva podteksta na tako suženom tekstualnom prostoru. S minimumom verbalne mase proizveo je maksimalan estetski učinak.

Ima više pripovedača koji jedan od drugoga preuzimaju kazivačku poziciju. (Prokleta avlija) Avlija brzo i neosetno savije čoveka i potčini ga sebi. Zaboravlja ono što je bilo i sve manje misli na ono što će biti, pa mu se i prošlost i budućnost slegnu u jednu jedinu sadašnjicu, u neobični i strašni život Proklete avlije.

Iz predjela mašte u koji ga je odvelo Ćamilova pričanje, fra-Petru i sve na zemlji počinje da izgleda drugačije. Za njega se Prokleta avlija na čudan način preobražava u nagovještaj slobode i beskraja. Roman Prokleta avlija, velikog pisca Ive Andrića, vraća nas u minula vremena gde je pravda bila utopija, ali i san mnogih potlačenih.

POVEZANE KNJIGE