Schiavoni: Umjetnici, nacija, ideologija

Schiavoni: Umjetnici, nacija, ideologija - Pavičić, Prijatelj Ivana | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Pavičić, Prijatelj Ivana
DIMENZIJA
5,63 MB
NAZIV DATOTEKE
Schiavoni: Umjetnici, nacija, ideologija.pdf
ISBN
6284946669239

OPIS

Monografskom studijom Schiavoni: umjetnici, nacija, ideologija Ivana Prijatelj Pavičić unosi u hrvatsku i svjetsku znanstvenu literaturu multidisciplinarno zasnovan imagološki uvid u povijesnu kategoriju likovnih umjetnika iz hrvatskih zemalja koji su djelovali povremeno ili stalno u talijanskim zemljama i kroz to istodobno osvjetljuje problem kulturalnog pa nacionalnog atribuiranja i identificiranja afirmiranih umjetnika u kulturološkome i ideološkom ključu epohe u kojoj se atribucija i identifikacija provode i o kojoj, po ocjeni autorice, ovisi javna fortuna umjetnikova lika, zapravo distantna od njegova umjetničkog djela: po njezinu utemeljenu uvidu, riječ je o „imagološkom zrcalu u kojem se kroz višestruke konstrukte identiteta naših proslavljenih emigranata otkrivaju geografske, ideološke i kulturne slike o ‘nama’ samima.“ – prof. dr. Inoslav Bešker Oznakom Schiavoni nazivahu na talijanskom niz značajnih umjetnika; tako se i danas spominju u literaturi o talijanskoj i europskoj umjetnosti. Naravno, tako nazivahu en bloc i stanovnike istočne jadranske obale. Ivana Prijatelj-Pavičić sumira svoja višegodišnja bavljenja Schiavonima, posebno slikarima. No, njena analiza ogromne literature o Schiavonima u dalmatinskoj, hrvatskoj, mletačkoj, talijanskoj i svjetskoj literaturi, bitno nadilazi tzv. fortunu criticu, to jest razlaganje mijena estetskih valorizacija opusa pojedinih umjetnika. Autorica se hvata u koštac s raščišćavanjem i bistrenjem pojmova naroda, nacije, regionalnih, komunalnih identiteta, pojmova koji su tako složeni, satkani i od projekcija grupnih i osobnih, od tlapnja, imaginacija. – prof. dr. Ivo Babić

studenoga 2018. u 18:30 sati, u prostorijama Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske (DPUH) u Zagrebu. Knjiga Ivane Prijatelj Pavičić "Schiavoni: Umjetnici, nacija, ideologija" izdavača Jesenski&Turk, promovirana je ovaj tjedan u Društvu povjesničara umjetnosti Hrvatske.

January 2018; DOI: 10.17685/Peristil.61.15 Iz recenzija : ''Monografskom studijom Schiavoni: umjetnici, nacija, ideologija Ivana Prijatelj Pavičić unosi u hrvatsku i svjetsku znanstvenu literaturu multidisciplinarno zasnovan imagološki uvid u povijesnu kategoriju likovnih umjetnika iz hrvatskih zemalja koji su djelovali povremeno ili stalno u talijanskim zemljama i kroz to istodobno osvjetljuje problem kulturalnog pa nacionalnog ... Schiavoni : umjetnici, nacija, ideologija Tekstualna građa, tiskana . CITIRANJE Predstavljanje knjige Ivane Prijatelj Pavičić 'Schiavoni: umjetnici, nacija, ideologija' održat će se u srijedu, 7.

POVEZANE KNJIGE