Pčele

Pčele - Friedenthal, Meelis | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Friedenthal, Meelis
DIMENZIJA
12,56 MB
NAZIV DATOTEKE
Pčele.pdf
ISBN
6290462209736

OPIS

Nakon što je pod nerazjašnjenim okolnostima morao pobjeći sa sveučilišta u Leidenu, mladić Laurentius kreće u estonski grad Dorpat da nastavi studirati. Jedina pratnja na dalekom putovanju kroz kišovite sjeverne predjele njegova je šarena papiga Clodia, koja ga nesretnim spletom okolnosti napušta. Kad stigne u Dorpat, vjerovanja u vještice i vrbin-kralja kojima su Estonci obuzeti bude u Laurentiusu mutna, no jeziva sjećanja. Protiv melankolije se bori na različite načine, i vrbovom korom i puštanjem krvi, no tek će mu tajnovita crnokosa posjetiteljica vratiti želju za životom. Pčele Meelisa Friedenthala sjajan je roman smješten u Estoniju iz 17. stoljeća. Pomalo bajkovit, pomalo mističan, ovaj roman od kojeg vas prolaze trnci nesumnjivo je sjajna prilika za upoznavanje s estonskom književnošću i jednim od njezinih najistaknutijih suvremenih pisaca. “Poetično i uzbudljivo.” – Huffington Post “Napisano divnim i profinjenim jezikom… Veliki užitak čitanja.” – ELM (Estonian Literary Magazine) “Povijesna književna fikcija s daškom mračnijih, natprirodnih sila — napisana takvim stilom da vas obuzima i preplavljuje vaš um. Divan prikaz kako znanstvena volja nadvladava praznovjerje, pri čemu se Friedenthal koristi stvarnim povijesnim događajima kako bi pojačao svoju priču.” – Raul Chapa, BookPeople “I učeno i poetično.” – Kirkus Reviews

90,00 kn 75,00 kn. Pčele bi već bile dostavljene međimurskim kolegama, ali smo zamoljeni da pričekamo proljeće jer se ne zna do kad traje karenca sredstva koje je izazvalo smrtnost pčela. Prije nekoliko tjedana smo svjedočili donaciji u pogačama za prihranu pčela koja je dostavljena pčelarima na potresom stradalom području, a prema saznanjima spremaju ... Pčele čuvarice Pčele radilice stare oko 3 tjedna koje čuvaju ulaz u košnicu.

One sakuplaju hranu do 1-2 km od košnice, a u nedostatku pogodnog bilja lete i dalje 3-4km od košnice. Ti letovi traju do smrti pčele radilice koja ovisno o zamornosti živi od 30-45 dana. pčele stražarice (15-20 dana starosti) - čuvaju košnicu od neprijatelja; pčele radilice ( 20 dana do kraja života) donose u košnicu nektar, cvjetni pelud, propolis i vodu.

POVEZANE KNJIGE