Tamna ekologija

Tamna ekologija - Morton, Timothy | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Morton, Timothy
DIMENZIJA
5,30 MB
NAZIV DATOTEKE
Tamna ekologija.pdf
ISBN
6070355394433

OPIS

U Tamnoj ekologiji Morton tvrdi da tekuća ekološka kriza nije samo posljedica kapitalizma, korištenja neobnovljivih izvora energije i modernizma, već da njezini uzroci sežu bitno dalje u povijest. Tako navodi da je zadnjih dvanaest tisuća godina obilježila “agrilogistika”, era u kojem je čovjek još od razdoblja Mezopotamije odlučio razvijati agrikulturu i logiku uzrokovanu prestankom nomadskoga života. Kako autor tvrdi, upravo je agrilogistička logika, a ne logika kapitalizma zaslužna za parni stroj. Stoga je svrha studije ogoliti mehanizme agrilogistike, tj. linearnosti ljudske povijesti, politike i filozofije, te razviti, kako podnasov kaže, jednu drugu logiku suživota, temeljenu na takozvanoj “ekognostici”. Za razliku od agrilogistike, epistemologija ekognostike je, kako autor veli, “zapetljana”, “čudna”, istodobno zazorna i lijepa, te se poput poezije hrani proturječnostima koje valja objeručke prihvatiti. Ta specifična eko-logika, tj. “tamna ekologija”, zaključuje Morton, predstavlja nužan epistemološki pomak koji moramo učiniti kako bismo konačno spoznali i prihvatili svoja ograničenja i objektivno anticipirali kamo idemo.

Istina je, međutim, da se empati neprestano bore kako bi zadržali pod kontrolom svoje osjećaje. Knjiga sumira promišljanja slojeva prilagodbe na ekološku stvarnost ere u kojoj se čovječanstvo danas nalazi, a u kojoj je nužno temeljito revalorizirati filozofiju, politiku i umjetnost, što je bio i cilj umjetničkog i istraživačkog pokreta nazvanog 'Tamna ekologija'. Tamna strana solarnih panela Anđela Aleksić, 22.12.2020. 5 4 min za čitanje Iako solarni paneli asociraju samo na dobrobit za našu planetu, da li se dovoljno razmišlja o njihovom negativnom uticaju na životnu okolinu? Energija i ekologija 1 na 10 Vjenčanje Nekretnine Sport 365 Turizam Svijet Zdravlje Gastro.

Sandorf je osnovan 2007. godine i otada djeluje kao izdavač i kao književna agencija za zastupanje pisaca iz regije u inozemstvu.

POVEZANE KNJIGE