Lirka

Lirka - Kirin, Miroslav | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Kirin, Miroslav
DIMENZIJA
3,94 MB
NAZIV DATOTEKE
Lirka.pdf
ISBN
9934394124442

OPIS

Ovu zbirku pjesama obilježavaju autorovo osviješteno strukturno i stilsko posezanje za jezikom kao ludičkim materijalom te sklonost dosjetki, paradoksu i jezičnom ogoljavanju. Prizivajući već i samim naslovom knjige svojevrsnu djetinju nedoraslost i krhkosti, autor programatski najavljuje svoju središnju temu – cjeloživotnu “revolucionarnu” potragu za osobnim “pravim mirom”. Lirka” je podijeljena na šest strukturalnih dijelova čiji su naslovi: Jabuka i konj; Jučer, danas, sutra; Kuhinjska daska; Slonovske uši; Osamnaest punoljetnih fragmenata o žlici i Pljesni. Prvi ciklus otvara pjesma Razlog za koju bismo mogli reći da ima ulogu svojevrsne programske pjesme zbirke – naime, osim što je prva u zbirci, ona je ujedno i završna s obzirom da je otisnuta i na stražnjim koricama, i to bez ikakvih drugih paratekstualnih dijelova (puput anotacija i sl.) – ispod nje nalazi se tek ime i prezime autora (zanimljivo je da na početnoj korici ime autora uopće ne nalazimo, samo prezime, otisnuto jednakim tipom slova kao i naslov zbirke, samo u crnoj, kontrastnoj varijanti). Takvo izdvojeno mjesto, nesumnjivo, ukazuje na povlaštenu pozicijukoju pjesma ima u kontekstu cjeline, no osim toga autopoetičkog (autorskog i/ili uredničkog) čina o osebujnosti pjesme Razlog prije svega svjedoči ona sama. Riječ je, naime, o uratku koji je u potpunosti izveden korištenjem postupka anadiploze – stilske figure gdje se jedna (ili više) riječi s kraja stiha ponavlja na početku sljedećega stiha. U slučaju Razloga možemo govoriti o kompletnoj anadplozi – cijela pjesma, od prvog do zadnjeg stiha, naime, funkcionira na način da se završna riječ svakoga stiha prenosi u novi stih, čime Kirin ne potvrđuje samo svoje izvanserijsko stilsko i strukturalno umijeće nego je riječ o posve jedinstvenom slučaju u kontekstu hrvatskoga pjesništva (ili barem takav primjer nije poznat autorici ovih redaka).

Objavio je šest zbirki poezije - Od nje do vječnosti (1989, nagrada Goran za mlade pjesnike), Tantalon (1998), Zukva (2004), Iza renesanse (2004), Jalozi (2006), Zbiljka (2009), Zenzancije (2013), knjigu autobiografske proze Album (nagrada Jutarnjeg lista za najbolje prozno ... Naziv: 'LIRKA' PODUZEĆE ZA PROMET ROBA I USLUGA D.O.O. Adresa: MARŠALA TITA 35, 44450 HRVATSKA DUBICA: OIB: 16258283984: Matični broj: 03591344: Djelatnost: A fun and flirty dress with a twirl-worthy skirt, and embellished with glittery stars all over.

Lirka Kirin Miroslav Svakome tko makar i površno poznaje suvremenu hrvatsku književnost ime Miroslava Kirina, nesumnjivo, nije nimalo nepoznato.Iako aktivan i u proznom stvaralaštvu (autobiografski roman "Album", nagrađen nagradom Jutarnjeg lista za najbolju proznu knjigu 2001.), esejistici ("Iskopano", 2012.), stvaralaštvu za djecu (slikovnica "Zimska potraga ... Lirka. 1.7K likes · 24 talking about this.

POVEZANE KNJIGE