Rječnik hrvatskih animalističkih frazema

Rječnik hrvatskih animalističkih frazema - Skupina Autora | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Skupina Autora
DIMENZIJA
11,29 MB
NAZIV DATOTEKE
Rječnik hrvatskih animalističkih frazema.pdf
ISBN
2179494219971

OPIS

Rječnik hrvatskih animalističkih frazema prvi je takav rječnik u Hrvatskoj, a jedinstven je i inovativan i izvan granica Hrvatske jer frazeološke rječnike animalističkih frazema ne nalazimo gotovo nigdje u slavenskom svijetu. Obuhvaća oko 1400 animalističkih frazema – ustaljenih desemantiziranih sveza koje u svojem sastavu imaju najmanje jednu komponentu povezanu sa životinjom i životinjskim svijetom (naziv životinje, dio tijela, izvedenicu, naziv nastambe i sl.). Među frazemima u rječniku najzastupljeniji su oni koji sadrže zoonimsku komponentu – naziv životinje (ići (prolaziti i sl.) kao guske, čuditi se (iščuđavati se) <čemu> kao pile glisti) i zoonimsku izvedenicu (lavlji dio), te zoosomatsku (uhvatiti u kandže koga). Svoje mjesto u rječniku pronalaze i frazemi s nazivima nastambi i staništa, te pribora ili predmeta povezanih sa životinjama. Rječnik je plod neprekidnoga timskog rada autorica koje se bave frazeologijom nekoliko slavenskih jezika (hrvatski, poljski, ruski, bugarski) u sklopu istraživanja „Animalistički frazemi u slavenskim jezicima“ voditeljice prof. dr. sc. Ivane Vidović Bolt.

Obuhvaća oko 1400 animalističkih frazema - ustaljenih desemantiziranih sveza koje u svojem sastavu imaju ... Rječnik hrvatskih animalističkih frazema prvi je takav rječnik u Hrvatskoj, a jedinstven je i inovativan i izvan granica Hrvatske jer frazeološke rječnike animalističkih frazema ne nalazimo gotovo nigdje u slavenskom svijetu. Obuhvaća oko 1400 animalističkih frazema - ustaljenih desemantiziranih sveza koje u svojem sastavu imaju ... "Rječnik hrvatskih animalističkih frazema" prvi je hrvatski frazeološki rječnik jedinstven i inovativan po odabiru frazeološkog korpusa i izvan granica Hrvatske budući da frazeološke rječnike animalističkih frazema ne nalazimo gotovo nigdje u slavenskom svijetu.

Zagreb.)." Rasprave: Časopis Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, vol. 45, br.

POVEZANE KNJIGE