Prijevodne tehnologije

Prijevodne tehnologije - Vintar, Špela | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Vintar, Špela
DIMENZIJA
8,37 MB
NAZIV DATOTEKE
Prijevodne tehnologije.pdf
ISBN
4166519217684

OPIS

Prijevodne tehnologije autorice dr.sc. Špele Vintar, redovite profesorice na Odjelu za prevoditeljstvo Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani. Njezin je istraživački i pedagoški rad s prijevodnim tehnologijama započeo još 1998. kada su alati za računalno potpomognuto prevođenje bili novost, a otad je svoja znanja o tehnološkim novinama prenosila studentima prevoditeljskog smjera tijekom predavanja na ljubljanskom sveučilištu, ali i studentima u Grazu, Zagrebu, Berlinu, Bruxellesu, Münchenu, Rijeci, Zadru, St. Johannu i drugdje tijekom brojnih gostovanja, seminara i ljetnih škola. Knjiga je nastala kao rezultat dugogodišnje suradnje agencije STENTOR s akademskom zajednicom, a svrha joj je potaknuti prevoditelje na praćenje razvoja prijevodnih tehnologija koje u profilu suvremenog prevoditelja zauzimaju sve važnije mjesto. Osim studentima i nastavnicima, knjiga će i širem krugu zainteresiranih moći poslužiti kao vodič u dekodiranju i tumačenju prijevodnih tehnologija, a nadamo se da će potaknuti i jezične inženjere na izgradnju kvalitetnije infrastrukture za analizu i obradu hrvatskoga jezika.

Upisi u I. godinu diplomskih studija Prijevodne se tehnologije dijele u tri glavne potkategorije: Strojno prevođenje (MT) Prijevodne zadatke izvršavaju strojevi (računala) na temelju statističkih modela (programi za strojno prevođenje izvršavaju prijevodne zadatke na temelju prikupljenih prevedenih materijala) ili neuralnih modela (programi za strojno prevođenje temelje se ... tehnologije u medicini, tehnologije budućnosti, tehnologije i inovacije, tehnologije proizvodnje pekarskih i slastičarskih proizvoda, tehnologije i održivi razvoj, tehnologije nove svesti, tehnologije svijesti, tehnologije obrade materijala, tehnologije prijenosa podataka u mobilnim mrežama, tehnologije u obrazovanju, informacijske tehnologije, nove tehnologije, razvoj tehnologije ŠPELA VINTAR PRIJEVODNE TEHNOLOGIJE.

kada su alati za računalno potpomognuto prevođenje bili novost, a otad je svoja znanja o tehnološkim novinama prenosila studentima prevoditeljskog ... Prijevodne tehnologije, prijevodni alati, prijevodne memorije, internetski prijevodni alati, alati za usmeno prevođenje, upravljanje prijevodnim projektima, alati za provjeru kvalitete, upravljanje terminologijom, lokalizacija, strojno prevođenje, audiovizualno prevođenje, govorne tehnologije, alati za uređivanje teksta. Petra Požgaj, prikaz knjige Prijevodne tehnologije Hieronymus 4 (2017),157-160 157 PRIKAZ KNJIGE Vintar, Špela. 2017.

POVEZANE KNJIGE