Časopisi i znanstvena komunikacija

Časopisi i znanstvena komunikacija - Grgić Hebrang, Ivana | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Grgić Hebrang, Ivana
DIMENZIJA
5,14 MB
NAZIV DATOTEKE
Časopisi i znanstvena komunikacija.pdf
ISBN
3158387888622

OPIS

Sveučilišni udžbenik Ivane Hebrang Grgić “Časopisi i znanstvena komunikacija” prati problematiku znanstvenoga časopisa od njegove pojave u 17. stoljeću do današnjih oblika u elektroničkome okruženju. Riječ je o preglednom, metodološki prikladnom, informativnom i čvrsto strukturiranom djelu koje daje uvid u sve važne aspekte znanstvene komunikacije preko časopisa. Autorica se bavi ulogom časopisa u procesu znanstvene komunikacije, znanstvenicima kao odašiljačima i korisnicima znanstvenih informacija, vrijednosnom piramidom časopisa, problemima komercijalizacije časopisa i pojavom elektroničke dostupnosti. Posebna poglavlja knjige posvećena su strukturi znanstvenih časopisa, urednicima i njihovim funkcijama, citatnim sustavima i stilovima, ali i takvim pitanjima kao što su praćenje kvalitete znanstvenoga rada uz pomoć recenzija, troškovi objavljivanja i modeli financiranja. U povijesti medija časopisa autorica izdvaja krizu do koje dolazi potkraj 1980-ih zbog liberalizacije ekonomije, ali i renesansu znanstvenih časopisa s novom virtualnom dostupnošću.

... misle da znanstvena komunikacija na hrvatskom jeziku nije jako važna - hrvatski je „mali" jezik, malo ljudi može razumjeti znanstveni članak napisan na hrvatskome jeziku, vidljivost i utjecaj takvog članka ne mogu biti veliki, kao ni vidljivost autora, ... Kako bi se pojasnila znanstvena komunikacija, krenut će se od šireg pojma, pojma znanosti općenito i u nastavku će se dati jedan kratki povijesni pregled.

Ana Barbarić Fulltext: croatian, pdf (124 KB) pages 247-250: downloads: 95* cite: APA 6th Edition Barbarić, A. (2017).

POVEZANE KNJIGE