Anna Édes

Anna Édes - Kosztolanyi, Dezso | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Kosztolanyi, Dezso
DIMENZIJA
10,50 MB
NAZIV DATOTEKE
Anna Édes.pdf
ISBN
7900962543184

OPIS

Radnja romana odvija se u Budimpešti nakon Prvog svjetskog rata, započinje slomom Mađarske Sovjetske Republike u srpnju 1919, a završava 1922. godine. Glavni je lik Anna Édes, mlada i čestita seljanka koja dolazi raditi kao služavka kod Vizyjevih, patološki samoživog para iz više klase koji se svojski trudi poboljšati svoj društveni status u neizvjesnom političkom ozračju. Suprug je zabrinut nad sudbinom svoje karijere višeg državnog službenika, a neurotična i posesivna supruga, zadovoljna Anninom gotovo robotskom radišnošću, postaje opsjednuta osiguravanjem služavkine lojalnosti psihičkom manipulacijom. Roman opisuje nevolje i iskorištavanja što ih Anna (čije prezime Édes znači “slatka”, dakle zgodna, privlačna) trpi od svojih gazda i raspuštenog nećaka Vizyjevih, ali i svog ujaka Ficsora, kućepazitelja kojemu služi kao roba za razmjenu ne bi li se nakon smjene režima iskupio za nepodobnu političku prošlost. Nemogućnost da s njima uspostavi i najmanju emocionalnu povezanost rezultirat će “zločinom iz strasti”. Unatoč tragičnim događajima, a sve u skladu s Kosztolányijevom poetikom, svakodnevni život u kojem su komično i tragično isprepleteni do nerazmrsivosti prikazan je iz fokusa zaigranog i ironičnog pripovjedača. Kroz profinjen humor dotiču se onodobni tabui i poigrava se stereotipima, dovodeći u pitanje različite svjetonazore i ideale. Mađarska je kritika roman čitala u odnosu prema Zločinu i kazni F. M. Dostojevskog, ali i povlačeći paralele između pojedinih likova romana – posebice lika dr. Movisztera – i Tolstojevih likova. Godine 1958. Zoltán Fábri je prema romanu režirao zapažen igrani film. Dezső Kosztolányi (Subotica, 1885. – Budimpešta, 1936), klasik mađarske književnosti. Školovao se na Filozofskom fakultetu u Budimpešti i Beču. Javio se i djelovao unutar mađarskog književnog kruga poznatog pod imenom “Nyugat” (“Zapad”). Bio je pjesnik, prozaik, esejist, novinar i prevoditelj. Na svim tim područjima ostvario je mnogobrojna i vrijedna djela koja je, među ostalima, cijenio Thomas Mann, hvalio Endre Ady, kao uzor isticao Danilo Kiš. U njegovu se opusu, uz već prevedenu zbirku kratkih proza Kornél Esti (objavljenu u ovoj biblioteci 2008. godine), ističu romani koji tematiziraju život u provinciji, dijelom inspirirani njegovom rodnom Suboticom: Pacsirta (Ševa) iz 1924. i Aranysárkany (Zlatni zmaj) iz 1925. godine. Roman Anna Édes (Édes Anna, 1926) spada u vrhunce njegova opusa. Na mađarski je, između ostalog, preveo djela Shakespearea, Kiplinga i Paula Valéryja te poeziju Rainera Marie Rilkea.

Glavni je lik Anna Édes, mlada i čestita seljanka koja dolazi raditi kao služavka kod Vizyjevih, patološki samoživog para iz više klase. Roman opisuje nevolje i iskorištavanja što ih Anna trpi od svojih gazda i raspuštenog nećaka Vizyjevih, ali i svog ujaka Ficsora, kućepazitelja kojemu služi kao roba za razmjenu... Anna és Vizy közelharca, a szörnyű éjszaka, amikor a cselédlány megkéseli a munkaadóit, Kosztolányi regényének legvérfagyasztóbb jelenete.

EXPORT . EndNote RefMan (RIS) MARC +Wish lista +Rezervacija .

POVEZANE KNJIGE