Teodozije Mali

Teodozije Mali - Radulescu, Razvan | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Radulescu, Razvan
DIMENZIJA
3,34 MB
NAZIV DATOTEKE
Teodozije Mali.pdf
ISBN
7443345258638

OPIS

Remek-djelo istinskog majstora.Klasično štivo na koje se lako navući te jedan on najboljih romana objavljenih u Rumunjskoj nakon 1990.Rădulescuov roman autentično je svjedočanstvo jedne raskošne mašte, ali i dokaz tomu da i najneobičnije fikcionalne konstrukcije teško nadmašuju surovost stvarnosti iz koje su na ovaj ili onaj način ponikle. Smješten u bajkovit, iz vremenskoga i prostornog kontinuuma izmješten svijet koji geografiju današnje Rumunjske miješa s fantastičnim zemljopisom neobičnih kraljevstava – poput onih Zelenih i Plavih Mrava – Teodozije Mali predstavlja groteskom i apsurdom te finim humorom iscrtanu parabolu političkog života suvremene države: grubu borbu za moć vođenu preko leđa tihe većine. U tome mu pomaže galerija briljantno osmišljenih, urnebesnih antropomorfnih i zoomorfnih likova koji – često na hiperboličan, bajkama svojstven način – utjelovljuju različite funkcije iz javnog života. Osim samoga Teodozija, prijestolonasljednika za čiju se sigurnost brine opunomoćeni tutor Mačkopas Gavril, tu su i svojevrsni dvorjani Utvara Otilia, Sova Kaliopi i Minotaur Samoil kao i uzurpatori Soma Protektor i Otto iz Ottoburga, a nad svima bdije misteriozno božanstvo oscilirajućih moći: strašni zmaj Veliki Monstrumić.Rădulescuov prijemčiv stil i scenaristički vješto vođenje priče opčinjavaju već u prvim rečenicama, i ne napuštaju nas do samog kraja.„Teodozije Mali bez sumnje predstavlja rumunjsku proznu knjigu godine, te jedan od vrhunaca rumunjske književnosti nakon 1989. Također, riječ je o izvrsnom izvoznom proizvodu.“ Bianca Burţa-Cernat, Observator cultural

"Ma, vjerojatno se prodalo i bitno više no izdavač taji brojke, govori mi da je sve rasprodano. A onda sam šećući sajmom knjiga u Parizu vidio gomilu 'Teodozija Malog' na polici i iza police.

Novi rumunjski autori došli su niotkuda, nisu imali poveznice sa starim redateljima, a na svjetsku scenu stupili su kao samorođeni: filmaši bez očeva i djedova; nulta generacija nacionalne kinematografije. Teodozije Mali je, kako već rekosmo, roman koji se može iščitavati na više razina, od one temeljne alegorije pa do krajnjeg autorskog eksperimenta s naizgled nespojivim stilskim formama. Postoji jedna riječ uporabljena u sažetku na koricama hrvatskog prijevoda koja ovo djelo opisuje urnebesnim i ista je savršeno pogođena. Remek-djelo istinskog majstora.

POVEZANE KNJIGE