Zagreb – arhitektonski atlas

Zagreb – arhitektonski atlas - Damjanović, Dragan | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Damjanović, Dragan
DIMENZIJA
8,96 MB
NAZIV DATOTEKE
Zagreb – arhitektonski atlas.pdf
ISBN
7600027023303

OPIS

O tome kako su povijest i njezine mijene utjecale na arhitekturu grada priča dr. Dragan Damjanović u knjizi na 253 kartice popraćene brojnim ilustracijama najpoznatijih i najvrjednijih zagrebačkih arhitektonskih rješenja. Počevši od prvog spomena Zagreba u 11. stoljeću do naših dana, Damjanović analizira kroz vrijeme i stilove sve one građevine koje su od dva odijeljena naselja, Gradeca i Kaptola stvarale buduću gradsku cjelinu. Prati njezino osmišljavanje, rekonstrukcije, obnove i preinake ne bi li kao na tablici popunio kockice i stvorio cjelinu grada kakvog danas vidimo. Zanimljivo je da se on u svojoj knjizi ne zaustavlja u vremenu kako bi novovjeki i sadašnji Zagreb ostavio nekoj bližoj ili daljoj budućnosti nego prati rad arhitekata do u naše doba. Analizirajući pojedine građevine i osobnosti arhitekata on govori i o tome kako se kroz povijest mijenjala situacija u odnosu na domaće snage. Brojne građevine iz vremena trojedine monarhije povjerene su mađarskim odnosno austrijskim arhitektima – one su svjedočile svojevrsnu gospodarsku i službenu namjenu objekta. Domaći arhitekti (koji su se dugo školovali na stranim sveučilištima) najprije su dobivali povjerenje tek ponekih privatnih osoba da bi kasnije u novoj državi, počevši od 1918. bili autori većine bitnih arhitektonskih rješenja u državi. U analizi vremena i dokumenata, točnije zakona koji ograničavaju eventualne iskorake struke u nesklad, Damjanović govori o stvaranju novih gradskih naselja u socijalizmu koji su umnogome bili definirani i planirani ili barem daleko temeljitije promišljani od arhitektonskih rješenja koja se nude i preplavljuju grad od početka samostalnosti Hrvatske. Od 11. stoljeća do najnovijih stilova, širenje i spajanje grada, ekspanziju 19. stoljeća, prepletanja klasicizama, historicizma, secesije, gradnje iz razdoblja između dva svjetska rata, arhitektonska rješenja socijalističkog razdoblja i posljednjih dvadesetak godina autor prati i kroz građevine i uvijek kad je to moguće kroz njihove autore, ali i naručitelje onih koji će svi zajedno s različitih aspekata kreirati ukupnu sliku današnjeg Zagreba.

AGM, Zagreb, 2014. Leksikon arhitekata Atlasa hrvatske arhitekture dvadesetog stoljeća jest otvorena knjiga: projekt koji se postupno dograđuje, raste, dopunjuje, reizdaje, proširuje jezične varijante i medije svog pojavljivanja. Leksikon je svojevrstan sažetak metodološke tradicije "Atlasa arhitekture" kojim se fenomen hrvatske arhitekture u svojem elementarnom stadiju evidentira i sagledava kroz prizmu ... +385 1 4856 309, +385 1 4856 313 Mihanovićeva 28, 10000 Zagreb +385 1 4856 316 [email protected] Vaša kupnja je sigurna Zaštita podataka Opći uvjeti Izjava o pristupačnosti Pomoć Promocija knjige "Zagreb arhitektonski atlas" Zagrebonline Press - velj 24, 2015 1 Arhitekt Radovan Tajder vodi kroz izložbu kojom je predstavljen njegov opus Zagreb : arhitektonski atlas Tekstualna građa, tiskana .

Novi prilog urbanoj baštini Zagreba Za Arhitektonski atlas pet je godina obilazio grad i slikao građevine . Profesor s FF-a Dragan Damjanović prošao i kvartove u kojima nikad dotad nije bio .

POVEZANE KNJIGE