O bogu i čovjeku

O bogu i čovjeku - Bauman, Zygmunt | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Bauman, Zygmunt
DIMENZIJA
3,36 MB
NAZIV DATOTEKE
O bogu i čovjeku.pdf
ISBN
3526400385362

OPIS

Teoretičara Zygmunta Baumana i teologa Stanisława Obireka – i pored razlika u njihovim intelektualnim biografijama – veže ista potraga za odgovorima na pitanje o mjestu Boga u čovjekovu životu. Autori razgovaraju o jednom Bogu i mnogim bogovima, o toleranciji, traženju jedine istine, o vjeri, o tome što je religijska spoznaja, o odnosima između Boga i čovjeka, o ulozi slučaja u životu, o svojim učiteljima, a na kraju i o nadi. Stanisław Obirek ne skriva da je u zamislima Zygmunta Baumana pronašao potvrdu mnogih svojih razmišljanja. Zygmunt Bauman iznenađuje poznavanjem teološke problematike. Razgovarajući, odlično se slažu, jednom polemiziraju, drugi put kroče istim putevima, a čitatelj kao šutljivi sudionik toga dijaloga ima osiguranu intelektualnu zadovoljštinu vrhunskoga odmjeravanja snaga. Kao što je rekao Zygmunt Bauman u knjizi, sugovornike je »vodila ista želja za pomirenjem mnoštva religija s jedincatošću čovječanstva «. Riječ je o značajnom djelu, koje otvara dijalog i rasprave o tematiziranju Boga u suvremenom društvu. Knjiga je objavljena u talijanskom prijevodu, a uskoro se očekuju englesko i njemačko izdanje. »Rasprava između sociologa Baumana i teologa Obireka odličan je primjer dijaloga koji jedan ateist i jedan vjernik vode o Bogu i čovjeku. Ovakve su nam knjige danas prijeko potrebne, možda više nego ikad prije upravo zato jer se radi o oglednom primjeru uvažavanja onih koji imaju drukčije mišljenje. Bauman i Obirek nam pokazuju da je moguće učiti od naših sugovornika čak i kad se s njima uopće ne slažemo.« dr. sc. BORIS GUNJEVIĆ, teologO autorima: Zygmunt Bauman, rođen 1925., profesor emeritus Sveučilišta u Leedsu, poljski i engleski sociolog, filozof i esejist svjetskoga glasa, jedan od najutjecajnijih promatrača promjena koje se događaju u suvremenim društvima. Autor socioloških teorija koje objašnjavaju pitanja globalizacije, prenapučenosti, migracija, isključenosti, medijske propagande, kao i odnose gospodarstva i politike. Bauman je napisao četrdesetak knjiga, među inima i: Modernost i Holokaust (1989.), Postmoderna etika (AGM, 2009.), Identitet (Naklada Pelago, 2009.), Tekuća modernost (Naklada Pelago, 2011.), Tekuća ljubav (2003.), Traženje sigurnosti u nesigurnom svijetu (2001.) itd.Stanisław Obirek, rođen 1956., teolog, povjesničar, antropolog kulture, bivši isusovac. Profesor Varšavskoga sveučilišta. Zanimanje mu se usredotočuje na pitanja mjesta religije u suvremenoj kulturi, međureligijskog dijaloga, posljedica Holokausta i načina prevladavanja religijskih, civilizacijskih i kulturnih sukoba. Autor niza djela, među inima: Pred Bogom (2005.), Religija. Sklonište ili zatvor (2006.), Rubovi katoličanstva (2008.), Katoličanstvo kao kulturni fenomen u vremenu globalizacije (2009.), Poneseni um. Antropologija riječi Waltera Onga (2010.), Oslobođeni um. U potrazi za zrelim katolicizmom (2011.).

Aurelije Augustin. Umišljenost je prva stvar koju Bog daje ljudima koje želi izbrisati sa zemlje.

Na predmetu Biblijska teologija rekoše nam nedavno kako nad biblijskim tekstom trebamo, citiram, ''meditirati i uživati'' pa odlučih poslušati savjet. Kako biblijski tekstovi, pa tako i ovaj, često znaju biti kriptični i nedorečeni, evanđelist Matej ostavio mi je puno prostora za razmišljanje. knjiga, knjige, knjižara, online prodaja knjiga, knjižare u zagrebu, vrt, gljive, online bookshop Poslovice o Bogu i vjeri.

POVEZANE KNJIGE