Astma – izdisaj

Astma – izdisaj - Šantek, Bruno | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Šantek, Bruno
DIMENZIJA
11,3 MB
NAZIV DATOTEKE
Astma – izdisaj.pdf
ISBN
3047473293005

OPIS

Za uspjeh liječenja astme nužan je pozitivan i optimističan stav bolesnika – napominje prof. dr. Neven Tudorić u predgovoru knjige Brune Šanteka „Izdisaj“, odajući autoru priznanje zbog dugogodišnjeg stoičkog podnošenja napadaja i hirova bolesti koja oduzima dah. Bruno Šantek u „Izdisaju“ je iznio sve kritičke točke dugogodišnjeg bolovanja od astme, od dijagnoze bolesti, s kojom se suočio još u dječjem krevetiću, preko odrastanja, sazrijevanja i traženja vlastitog mjesta u društvu, u kojem se uvijek osjećao drukčijim jer tadašnje metode liječenja nisu mogle obuzdati žestoke napadaje gušenja. „Nije tada bilo na desetke radiostanica, na desetke televizijskih programa, nije bilo novina o svemu i svačemu. Informacije se nisu tako lako prenosile niti su se lako pronalazile. Čak i kada si želio nešto saznati, nisi znao ili imao gdje. (…) Sve se moralo učiti u hodu, na vlastitim pogreškama i na vlastitim bolima. I na vlastitim gušenjima. Kad bi me pitali kako se osjećam, jesam li zdrav, nikada nisam znao odgovoriti.“ Šantek piše dojmljivo i slikovito, ne štedeći riječi dok opisuje kako je kao dijete učio ne plakati zbog injekcija i uspoređivati se sa zdravom djecom u svemu, osim u broju izostanaka u školi, kako je počeo koristiti inhalator i kako se navikao biti spreman na sve, ali i biti uvijek poseban i sam. Komentari prof. dr. Tudorića pokazuju kako je ispovijest Brune Šanteka istodobno i povijest liječenja astme, od razdoblja prije primjene pumpica do lijekova koji mogu bolest držati pod kontrolom, upravo kao što je prof. dr. Tudorić procijenio pri njihovom prvom susretu:„Kontrola astme znači pun i kvalitetan život, normalno podnošenje svih fizičkih aktivnosti, sporta i rekracije, normalan san i odsutnost naglih pogoršanja, tj. napadaja astme (…) Ovakvi visoko postavljeni ciljevi mogu se postići u većine bolesnika.“ „Izdisaj“ Brune Šanteka objavljen je u biblioteci Profil klinika koju zajednički pišu pacijenti i liječnici. Autentične ispovijesti o proživljenoj bolesti mladih, vrlo talentiranih pisaca upotpunjuju se savjetima i komentarima lječnika. Knjiga tako postaje cjelovit priručnik za suočavanje s bolešću namijenjen prvenstveno oboljelima i njihovim obiteljima, ali i liječnicima koji žele zaviriti u unutrašnji svijet oboljelog kako bi mu pomogli ili suosjećali s njime.

Tim dvostrukim suženjem dušnika sprječava se izdisaj a povećava pri-tisak zraka u plućima. Napuhana pluća pritišću dušnik i dolazi zagušenja. Emfizem je bolest koja uništava plućne alveole i najmanje bronhiole u plućima.

Bruno Šantek u „Izdisaju" je iznio sve kritičke točke dugog… ASTMA - IZDISAJ - Ispovijest o bolesti koja oduzima dah 79,00 kn 71,10 kn Astma - PlivaZdravlje; Wikipedija; WebMD. AstmaSMS; Forum; Kontakt; Vježbe disanja Vježbe disanja vrlo su važne jer bolesnici s plućnim bolestima obično imaju plitko disanje koje je nedovoljno za učinkovitu izmjenu plinova.

POVEZANE KNJIGE