Zviždači

Zviždači - Hartmann, Florence | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Hartmann, Florence
DIMENZIJA
6,19 MB
NAZIV DATOTEKE
Zviždači.pdf
ISBN
3761174612680

OPIS

Ovo je knjiga o modernom svjetskom fenomenu zviždača, o ljudima spremnima žrtvovati karijere i sigurnost kako bi javnosti otkrili zloupotrebe i nezakonitosti državnih institucija i velikih korporacija na koje su naišli radeći za njih. U knjizi su opisane sudbine šest poznatih zviždača iz različitih zemalja. To su američki vojnik Bradley Manning, zaslužan za otkrića ratnih zločina u Iraku na internetskoj stranici Wikileaksa, američki obavještajac Edward Snowden koji je razotkrio masovno elektroničko prisluškivanje američke tajne službe NSA-e, Izraelac Mordechai Vanunu koji je otkrio izraelske nuklearne tajne, britanski znanstvenik David Kelly koji je razotkrio mračne poteze britanske vlade prije invazije na Irak, hrvatska bankovna službenica Ankica Lepej koja je razotkrila financijske tajne obitelji Tuđman i američki istraživač Daniel Ellsberg koji je objavio tzv. Pentagonske papire i tako pridonio kraju rata u Vijetnamu. Njihove priče završile su vrlo različito – neki su završili u zatvoru, neki više nisu na životu, neki su ogorčeni načinom na koji se javnost ponijela prema njima; jedino je američki istraživač Daniel Ellsberg danas u svojoj domovini slavljen kao veliki borac za slobodu govora. No, nitko od njih nije požalio zbog onoga što je uradio. Štoviše, ponose se time. Autorica, govoreći o modernom fenomenu zviždača, prvo iznosi analizu tog modernog fenomena, razmatra politički, pravni, medijski i etički aspekt ove pojave, posebno u svjetlu ustavnih rješenja u raznim zemljama kada je riječ o slobodi govora i političkog djelovanja. Tko je to zviždač ona ovako definira:Da bi netko mogao tvrditi da je zviždač, nije dovoljno da nešto prijavi, već usto pred oči javnosti treba iznijeti i dokaze za svoje optužbe ili barem opipljive elemente koji će opravdati njegove sumnje. Zviždač se ne bavi klevetanjem. U suprotnom je varalica i zakon mu u Francuskoj, kao i u Hrvatskoj, predviđa strogu kaznu. Zviždač nije lažljivac i ne motivira ga namjera da nekomu našteti, nego želi spriječiti neku katastrofu ili zaustaviti neke sporne radnje. Raspolaže bilo apsolutnim dokazima o protuzakonitim radnjama, bilo još nesavršenim dokazima, opipljivim znakovima ili, u slučaju znanstvenog istraživanja, lepezom uvjerljivih indicija koje predstavljaju signale za uzbunu vezanu uz neku neposrednu opasnost ili opasnost koja se pomalja. Za organizaciju Transparency Inernational, koja se bori protiv korupcije i za zaštitu onih koji je prijavljuju, zviždač je osoba „koja u svojoj profesionalnoj djelatnosti svjedoči radnjama koje su nezakonite ili opasne za okolinu, i koja iz građanske dužnosti odluči o njima obavijestiti vlasti koje ih mogu zaustaviti“. Premda se to nekima možda neće svidjeti, zviždači nisu profesionalci za uzbunjivanje javnosti. Oni su osobe „koje u svojoj profesionalnoj djelatnosti svjedoče radnjama koje su protuzakonite ili opasne za ljude“, primorane na to

godine stranica 3 od 10 1. Uvod Ova Pravila sadrže odredbe kojima se zaposlenici poti ču na prijavu svih činjenica ili ponašanja koja Zviždači: Ništa se nije promijenilo još od slučaja Lepej Prošlo je 18 godina odkada su Hrvati dobili svoju prvu zviždačicu.

Europska komisija izašla s prijedlogom koji bi mogao zajamčiti dosad najveću zaštitu zviždačima u cijeloj Europskoj uniji, a i u Hrvatskoj je počeo ozbiljan rad na sveobuhvatnom zakonu o "prijaviteljima nepravilnosti", koji bi se trebao temeljiti na istim preporukama Vijeća Europe. I dalje su "zviždači" u Hrvatskoj rijetki i ako odluče otvoreno iznijeti optužbe za nepravilnosti u svojoj radnoj sredini čine to uz pomoć medija. Niti to ne pomaže da izbjegnu odmazdu nadređenih, ali barem ponekad stvarne krivce stigne kazna.

POVEZANE KNJIGE