Riječ Božja

Riječ Božja - Hotakainen, Kari | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Hotakainen, Kari
DIMENZIJA
10,7 MB
NAZIV DATOTEKE
Riječ Božja.pdf
ISBN
4046370518237

OPIS

Kad pepeo nakon erupcije vulkana na Islandu prizemlji avione, većinski vlasnik i izvršni direktor Koncerna Jukka Hopeaniemi traži način da sa sjevera Finske što brže stigne do Helsinkija. Naime iako je tijekom cijele svoje uspješne karijere izbjegavao medije, uporna televizijska urednica Leena Kontiolahti nagovorila ga je na gostovanje uživo u jutarnjem programu nacionalne televizije. Za dugi put prema jugu Jukka odabire vozača svoga pokojnog oca Armasa Kallija, čovjeka kojemu potpuno vjeruje. Iako isprva ne želi prekinuti svoju zasluženu mirovinu, Kallio pristane na zadatak tražeći veliki honorar, kojim namjerava izvući kćer iz kockarskih dugova. A kad njihovo putovanje konačno počne, Jukku sustiže prošlost – njegov mu je otac prije smrti ostavio šest kazeta kojima pokušava nadoknaditi vrijeme koje je umjesto na odgoj sina utrošio na izgradnju poslovnog carstva i trgovinu čelika s Rusima… Riječ Božja Karija Hotakainena mogla bi se nazvati skandinavskom kombinacijom psihološke drame i romana ceste. Od idiličnog početka do završnog obrata ovo zanimljivo djelo jednog od najvažnijih suvremenih finskih pisaca izvrstan je prikaz današnjeg svijeta i njegovih mana, ali i poneke vrline. Pišući o glazbi u autu kao melankoličnoj sili i siromaštvu kao metafizičkom stanju, Hotakainen je u svojem elementu. (…) Nova dimenzija Hotakainenove proze jest eksperimentiranje jezičnim registrima. Naracija čas ponire u svijest upravitelja koncerna, a čas postaje riječ Božja u obliku ulomaka kolumni u kojima isprobava nove metafore za tržišne sile. Markku Soikkeli, Satakunnan KansaOvdje se ne traže odgovori ni veliki doživljaji. Knjiga je slika vremena i nepostojanosti novca, opipavanje iz neposredne blizine. Ali tu se istovremeno buše rupe kroz koje se može iz raznih kutova proviriti kroz procjepe u tržištu i naslutiti druge perspektive, tako da čovjek prepozna sebe kao sebe, a ne samo kao instrument trgovine. Teppo Kulmala, Savon sanomatRiječ Božja često je zabavna zahvaljujući domišljatom pripovijedanju koje klizi s gotovo varljivom lakoćom. Hotakainenu je to dovoljno da mu se tekst učas vine u nebo poput vatrenih iskri. Kao što to djelu s naslovom Riječ Božja i dolikuje, ritam je povremeno biblijski silovit. Erik Ahonen, Aamulehti

Proroci su često za poruke koje su prenosili govorili da su Božja riječ. Riječ Božja roman je podijeljen na četiri dijela (Riječ, Melodija, Aranžman, Tišina), a od kojih svaki započinje poetičnom problematizacijom trenutne financijske situacije u svijetu. Upravo ti ulomci, koji podsjećaju na prologe, svojim su poetskim nabojem u neobičnoj opoziciji s ponešto hladnokrvnijim prikazima emotivnih stanja ... Početna > Riječ > Božja Riječ.

Biblija ima u sebi 66 knjiga. Neki Bibliju nazivaju i bibliotekom. Propovjedničko-homiletsko zanimanje za Božju Riječ koju nam nude liturgijska čitanja nikada ne jenjava i po njemu je Božja riječ na najizravniji način živa riječ koja rasvjetljava, budi, pokreće, hrabri, tješi, upozorava, podučava, otvara za božansku nedokučivost u dokučivosti ljudske riječi i izričaja.

POVEZANE KNJIGE