Izvod iz knjige rođenih – priča o Danilu Kišu

Izvod iz knjige rođenih – priča o Danilu Kišu - Thompson, Mark | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Thompson, Mark
DIMENZIJA
3,59 MB
NAZIV DATOTEKE
Izvod iz knjige rođenih – priča o Danilu Kišu.pdf
ISBN
8807859497472

OPIS

Biografija Danila Kiša autora Marka Thompsona je izuzetno napisano djelo, brižno i osjetljivo pripovijednje o životu čovjeka koji je iskusio neke od najvećih okrutnosti prošlog vijeka. Opsjednut pisanjem, politikom i nezavisnošću umjetnosti od politike, strastven antikomunista i antinacionalista, Danilo Kiš je bio čovjek liberalnih shvatanja i jakih emocija. Bio je svojevrsna etnička anomalija, sekularni polujevrejski gnostik, biće predano instinktima, boem koga je samo njegova vokacija mogla učiniti urednim. Iz sukoba sa samim sobom i s društvom kojem je pripadao, Kiš je destilovao četiri-pet nenadmašnih knjiga, pišući i ispravljajući ih u usamljeničkom zanosu, sažimajući ih do krajnosti, postao je “genije konkretnog vremena, iskustva i mjesta”.“U Izvodu iz knjige rođenih, Mark Thompson istražuje, s istrajnošću i prefinjenim osjećajem za detalje, bogat i složen svijet velikog čovjeka i pisca, Danila Kiša, sa strašću, poštovanjem i odanošću prema svojoj temi.“ -Dušan Makavejev, režiser“Kreativni postupak Marka Thompsona je neočekivan: krenuvši na put sa samo jednim dokumentom, nekom vrstom književne vize – Kišovim kratkim tekstom Izvod iz knjigerođenih – koji on tretira kao hipertekst, pa ga povezuje ne samo s djelima iz Kišovog opusa, nego i s kulturnom historijom, regionalnim studijama, politikom, geografijom, mentalitetom, itd. Otvarajući semantičke kutije jednu za drugom, Thompsonovo čitanje ovog velikog evropskog pisca postaje uzbudljivo bogato.“ -Dubravka Ugrešić, književnica

Read 5 reviews from the world's largest community for readers. Tokom gotovo dve decenije, Mark Tompso... Biografska knjiga Izvod iz knjige rođenih - priča o Danilu Kišu, koju je napisao britanski esejista Mark Tompson, objavljena je ovih dana u SAD.

... Memory: „PRIČA O DANILU KIŠU" u Nacionalnoj biblioteci (2015.) ↘️ IZVOD IZ KNJIGE ROĐENIH - priča o Danilu Kišu, knjiga britanskog pisca i istoričara Marka Tomsona, promovisana je u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević" 2015.

POVEZANE KNJIGE