Društveni i politički razvitak Hrvata

Društveni i politički razvitak Hrvata - Tomašić, Dinko | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Tomašić, Dinko
DIMENZIJA
7,24 MB
NAZIV DATOTEKE
Društveni i politički razvitak Hrvata.pdf
ISBN
3679211719173

OPIS

“Dinko Tomašić jedan je od rijetkih hrvatskih sociologa koji je svoje radove objavljivao u najprestižnijem svjetskom sociološkom časopisu s najdužom tradicijom, no najviše odjeka u Hrvatskoj imali su njegovi radovi o društvenim oblicima i političkim procesima u jugoistočnoj Europi. Stoga ne čudi da su nakon prvih izdanja – Društveni razvitak Hrvata (1937) i Politički razvitak Hrvata (1938) – i druga, tiskana šezdeset godina kasnije, rasprodana. Dinko Tomašić razvija vlastiti, originalni konceptualni aparat koji se temelji na kulturnim posebnostima privređivanja i života u jugoistočnoj Europi kroz stoljeća kako bi objasnio dosege društvenog i političkog razvitka u Hrvata tijekom dvadesetog stoljeća. Premda se neka objašnjenja danas mogu učiniti zastarjelima i neprikladnima, začuđuje uvjerljivost Tomašićevih objašnjenja kada se danas pokušaju primijeniti na varijacije u društvenom ponašanju i političkoj orijentaciji u različitim dijelovima Hrvatske. Hrvatski sociolozi su tijekom posljednjih nekoliko desetljeća producirali zavidnu količinu socioloških studija, članaka i knjiga, no rijetki su pokušaji općih objašnjenja društvenih oblika u Hrvatskoj kakva postavlja Tomašić. Čini se da suvremeni hrvatski društveni znanstvenici nemaju dovoljno hrabrosti objasniti šire društvene strukture i procese pa je već i zbog toga djelo Dinka Tomašića neophodno proučavati i danas.” -Saša Božić “Radi se o klasičnoj, nezaobilaznoj studiji u području sociologije hrvatskog društva. Svojim analizama autor je ne samo obogatio fond spoznaja, nego je i približio problematiku hrvatskog društva svjetskoj javnosti. Za ovo djelo biti će zainteresirani znanstvenici u Hrvatskoj koji djeluju u područjima humanističkih i društvenih znanosti, studenti, ali i šira zainteresirana javnost koja se želi informirati o osnovnim sociološkim aspektima društvenog i političkog razvitka Hrvata.” -Ognjen Čaldarović

Stoga ne čudi da su nakon prvih izdanja - Društveni razvitak Hrvata (1937) i Politički razvitak Hrvata ... Društveni i politički razvitak Hrvata : rasprave i eseji Tekstualna građa, tiskana . CITIRANJE.

Stoga ne čudi da su nakon prvih izdanja - Društveni razvitak Hrvata (1937) i Politički razvitak Hrvata ... Društveni i politički razvitak Hrvata : rasprave i eseji Tekstualna građa, tiskana . CITIRANJE.

POVEZANE KNJIGE