Milanski edikt

Milanski edikt - Milotić,Ivan | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Milotić,Ivan
DIMENZIJA
11,9 MB
NAZIV DATOTEKE
Milanski edikt.pdf
ISBN
2371826848907

OPIS

Kako u stranoj, tako i u domaćoj znanosti čak i sam tekst Milanskog edikta, čija se 1700. obljetnica upravo slavi, vrlo je slabo poznat, rijetko prevođen te nikada sustavno i analitički pravno prokomentiran. Zbog toga je sadržaj Milanskog edikta u cjelini, posebice posebna područja koja uređuje, potpuna nepoznanica. Nepoznanica je, također, činjenica da je Milanski edikt samo jedan od edikata (točnije osmi) koji su se od početka IV. stoljeća donosili glede kršćana i kršćanstva, i četvrti kojim se njihov status poboljšao. Povrh toga, on nije ni posljednji edikt kojim se sveobuhvatno afirmirao položaj kršćanstva u rimskoj državi. Radi njegova razumijevanja kao pravnog izvora u ovome radu tekst edikta donosi se u latinskom izvorniku, grčkome prijepisu te prijevodu na hrvatski jezik popraćenom brojnim i iscrpnim komentarskim bilješkama. Zaseban dio ovoga rada čini i studija sadržaja, odnosno cjelovite materije koja je pravno uređena Milanskim ediktom te sustavno pravničko tumačenje konteksta njegova donošenja.

Veliki, tada tetrarh Zapada i Licinije, tetrarh Istoka, a njome je i službeno označen kraj vjerskih progona kršćana u Rimskom Carstvu, dok je samo Carstvo zauzelo neutralan položaj u odnosu na religije. križa - In hoc signo vinces (U tom znaku ... Opis - MILANSKI EDIKT - Prijevod, komentar i studija.

u Nikomediji izjednačio kršćanstvo s drugim religijama u Carstvu; time je bilo završeno doba progona kršćana. Proglas proklamira zajedničku vjersku politiku oko koje su se u veljači 313.

POVEZANE KNJIGE