Prigovor savjesti

Prigovor savjesti - Boyne, John | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Boyne, John
DIMENZIJA
9,35 MB
NAZIV DATOTEKE
Prigovor savjesti.pdf
ISBN
1977967462534

OPIS

Politički, osoban, dojmljiv… roman koji strastveno propitujući ne traži odgovor samo na pitanje što to znači biti muškarac, već i što to znači biti ljudsko biće u ekstremnim ratnim uvjetima. Irish Times Rujan 1919: Dvadesetogodišnji Tristan Sadler putuje vlakom iz Londona u Norwich kako bi Marian Bancroft predao svežanj pisama njezina brata Willa. Tristan se borio s Willom rame uz rame u Prvom svjetskom ratu. Zajedno su prošli obuku, a kad su prebačeni na bojišnicu u Francuskoj dijelili su brutalno iskustvo ratnog nasilja obilježenog svakodnevnim umiranjem i okrutnošću nadređenih. Ali Will je 1917. položio oružje pozvavši se na prigovor savjesti pa ga je prijeki sud osudio za kukavičluk te je strijeljan. Ubrzo postaje jasno da pisma nisu pravi razlog Tristanova posjeta. Duboko u sebi Tristan nosi mučnu tajnu koju očajnički želi ispovjediti Marian, ako za to smogne snage. Čitatelj će u impresivnom finalu priče u kojoj se konstantno propituju pojmovi kukavičluka i hrabrosti doznati šokantnu istinu o događaju koji je Tristanu Sadleru obilježio čitav život. »Neizmjerno potresan roman, ravan Kraju ljubavne priče Grahama Greenea. John Boyne dao je izvanredno dobar prikaz destruktivne sile koju može osloboditi mučna, dugo čuvana tajna. Ovo je priča o zabranjenoj ljubavi – o homoseksualnoj ljubavi – s tragičnim ishodom.« John Irving »Izvanredno… Naracija je naizmjence podjednako nepredvidiva i tragična… Važno djelo.« Carlo Gebler »John Boyne donosi potpuno svjež pogled na važne teme. Vodi nas kroz povijest i čini to putovanje suštinskim, dirljivim, stvarnim.« Colum McCann John Boyne irski je autor kratkih priča i romanopisac čiji su romani nagrađivani brojnim uglednim nagradama u Irskoj i izvan nje (Curtis Brown Award, Hennessy Literary Award, IMPAC Literary Award, Orange Prize Readers Book of the Year itd.). Napisao je sedam romana koji su mu donijeli nepodijeljene pohvale publike i struke.

eleon_ je objavio 28.10.2015 22:46 | citat na gega. ukinut svima i amen.

Podijeli Podijeli Brat Ilosbek Rozmetov drugi put osuđen zbog prigovora savjesti ... Ali Will je 1917. položio oružje pozvavši se na prigovor savjesti pa ga je prijeki sud osudio za kukavičluk te je strijeljan.

POVEZANE KNJIGE