Agramer

Agramer - Glovacki Bernardi, Zrinjka (ur.) | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Glovacki Bernardi, Zrinjka (ur.)
DIMENZIJA
7,48 MB
NAZIV DATOTEKE
Agramer.pdf
ISBN
2804136812302

OPIS

Agramer je rječnik u kojem je prikupljeno i lingvistički obrađeno više od 3000 riječi njemačkoga porijekla koje su se upotrebljavale ili se upotrebljavaju još i danas u Zagrebu. Neke od njih ušle su i u standardni književni jezik i postale njegov sastavni dio dok su se druge zadržale samo u lokalnome govoru, nezapisane, ali pamćene i prenošene kroz naraštaje. Zagreb je oduvijek bio mjesto dodira kultura i jezika. Osobito je jaka bila veza Zagreba i Austrije, i to ne samo politički; u srednjoeuropskom se okruženju jednako tako radilo i o kulturnim dodirima odraz kojih je preuzimanje sociokulturnih obrazaca u svakodnevnoj komunikaciji, ali isto tako i načina življenja – o čemu svjedoče brojne posuđenice navedene u ovome rječniku. Agramerski govor kulturno je naslijeđe utkano u identitet hrvatskoga glavnog grada i prenosi se s generacije na generaciju. Govornika zagrebačkog govora u kojem pretežu agramerske riječi sve je manje, stoga je ovaj rječnik naš doprinos očuvanju tradicije bilježenjem rječničkog blaga koje nestaje.

Rječnik njemačkih posuđenica u zagrebačkom govoru. Wö,rterbuch der deutschen Lehnwö,rter in der Stadtsprache von Zagreb.

Neke od njih ušle su i u standardni književni jezik i postale njegov sastavni dio dok su se druge zadržale samo u lokalnome govoru, nezapisane, ali pamćene i ... About Agramer ship. M/Y "Agramer I" is a 25 meter, very comfortable De Vries Lentsch motor yacht, built by the well known shipyard, Tecnavi s.r.l., in Italy.This ship was rebuild… North Adriatic diving route Historija izlaženja Agramer Tagblatta.

POVEZANE KNJIGE