Agramer

Agramer - Glovacki Bernardi, Zrinjka (ur.) | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Glovacki Bernardi, Zrinjka (ur.)
DIMENZIJA
3,16 MB
NAZIV DATOTEKE
Agramer.pdf
ISBN
5027968624518

OPIS

Agramer je rječnik u kojem je prikupljeno i lingvistički obrađeno više od 3000 riječi njemačkoga porijekla koje su se upotrebljavale ili se upotrebljavaju još i danas u Zagrebu. Neke od njih ušle su i u standardni književni jezik i postale njegov sastavni dio dok su se druge zadržale samo u lokalnome govoru, nezapisane, ali pamćene i prenošene kroz naraštaje. Zagreb je oduvijek bio mjesto dodira kultura i jezika. Osobito je jaka bila veza Zagreba i Austrije, i to ne samo politički; u srednjoeuropskom se okruženju jednako tako radilo i o kulturnim dodirima odraz kojih je preuzimanje sociokulturnih obrazaca u svakodnevnoj komunikaciji, ali isto tako i načina življenja – o čemu svjedoče brojne posuđenice navedene u ovome rječniku. Agramerski govor kulturno je naslijeđe utkano u identitet hrvatskoga glavnog grada i prenosi se s generacije na generaciju. Govornika zagrebačkog govora u kojem pretežu agramerske riječi sve je manje, stoga je ovaj rječnik naš doprinos očuvanju tradicije bilježenjem rječničkog blaga koje nestaje.

U izdanju Novog libera ovo djelo nastoji sačuvati riječi u zagrebačkom govoru koje su se upotrebljavale ili su još uvijek u upotrebi, a svoj korijen vuku iz njemačkog jezika. * Preporuka: poprskati proizvod vodom prije i nakon pečenja. Kategorije: Kruhovi, ZAMRZNUTI Povezani proizvodi Index Oglasi - Najbrže rastući oglasnik u Hrvatskoj.

Sve smještajne jedinice imaju potpuno opremljenu kuhinju s hladnjakom, prostor za sjedenje s kaučem, TV ravnog ekrana, perilicu rublja te vlastitu kupaonicu s tušem i sušilom za kosu. Agramer je rječnik u kojem je prikupljeno i lingvistički obrađeno više od 3000 riječi njemačkoga porijekla koje su se upotrebljavale ili se upotrebljavaju još i danas u Zagrebu. Neke od njih ušle su i u standardni književni jezik i postale njegov sastavni dio dok su se druge zadržale samo u lokalnome govoru, nezapisane, ali pamćene i ... Agramer je rječnik u kojem je prikupljeno i lingvistički obrađeno više od 3000 riječi njemačkoga porijekla koje su se upotrebljavale ili se upotrebljavaju još i danas u Zagrebu.

POVEZANE KNJIGE