Izazov evolucije

Izazov evolucije - Facchini, Fiorenzo | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Facchini, Fiorenzo
DIMENZIJA
9,84 MB
NAZIV DATOTEKE
Izazov evolucije.pdf
ISBN
2011924521742

OPIS

Sklad između znanosti i vjere I 150 godina nakon objavljivanja Darwinova djela O podrijetlu vrsta njegova teorija i dalje vrijedi, iako se u svjetlu novih otkrića osjeća nužnost njezine dorade i proširenja mehanizama kojima su se odvijala evolucijska zbivanja. Legitimna su i više nego nužna pitanja poput: Ima li čimbenika i načina evolucije koje još ne poznajemo? Može li se događaj zvan „čovjek“ držati posve slučajnim? Može li se to isto reći za osobitost kulture? Postoji i izazov koji se odnosi na racionalnost prirode i njezino moguće značenje i svrhovitost. Može li se dopustiti postojanje nekoga višeg plana? Kako se on mogao ostvariti? O čemu govori teorija „inteligentnog nacrta?“ Ta i slična pitanja postavila su se i autoru ove knjige, poznatome i priznatome profesoru antropologije sa Sveučilišta u Bologni i znanstveniku svjetskoga glasa, na koje on daje odgovore ostajući s jedne strane vjeran uvidima znanosti, a s druge strane ispravnom filozofskom i teološkom razmišljanju. Facchini ustrajava na stanovištu da je suglasnost između znanosti i vjere moguća. Kršćanska sadašnjost do sada je objavila sljedeća njegova djela: Stazama evolucije čovječanstva 1996., Religioznost u pretpovijesti suautora, 2004. i Postanak čovjeka i kulturna evolucija 2007..

Michael Behe, profesor biologije, u svojem djelu Darwin's Black Box: The Biochemical Challenge to Evolution (Darwinova crna kutija: biokemijski izazov evoluciji) ukazuje na neobičan napitak koji ključa u epruveti. Evolucijska se biologija kao zasebna akademska disciplina pojavila tijekom razdoblja moderne evolucijske sinteze 1930-ih i 1940-ih. Tek je 1970-ih i 1980-ih značajan broj sveučilišta dobio odjele koji su specifično uključivali naziv evolucijska biologija u svojem imenu, često zajedno s ekologijom i ponašanjem.

Iako izrazi nisu adekvatni, svakome je razumljivo koga definisu. Tako je bilo kakva sličnost između HLA-DRB1 sekvenci čimpanze i čovjeka vjerojatno također posljedica konvergentne evolucije, a ne trans-specijskog polimorfizma. To znatno oslabljuje TSP kao izazov prvome paru.

POVEZANE KNJIGE