Kraj ekologije

Kraj ekologije - Galović, Milan | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Galović, Milan
DIMENZIJA
5,45 MB
NAZIV DATOTEKE
Kraj ekologije.pdf
ISBN
1133517151384

OPIS

U dobu kad živim bićima nije ugrožena samo uža okolina nego i priroda u cijelosti, čovjeku pak, pored uže okoline, i njegov zajednički ili socijalni život, a kao duhovnom biću i sama njegova ljudskost, ekologija je dobila na važnosti. I to ne samo na području istraživanja ugroženosti uže okoline i traženja rješenja za njeno očuvanje od industrijske i tehnologijske destrukcije, već još više na planu razmatranjakoncepta ljudskog svijeta i njegove ugroženosti u cijelosti. U tom smislu se ekologija filozofijski diže na razinu promišljanja cjelovitog ljudskog doma ili kuće. Može se kazati da je čovječanstvo ušlo u doba kad su ekologijska pitanja postala primarna, kad je u pitanju sam opstanak života, čovjeka i Zemlje. Stoga je van diskusije nužnost razmatranja ekologijske teorije i njome vođene prakse u svakom društvu pa i hrvatskom. “O autorovoj tezi o kraju ekologije može se još raspravljati, budući da se ekologija kao teorija i praksa i dalje pokazuje, doduše ipak u svojem tehnokratskom vidu, kao sve nužnija orijentacija u životu suvremenog čovjeka. No svi dijelovi knjige zaslužuju pozornost, koliko zbog cjelovitog i preglednogizlaganja toliko i zbogvođenja računa o razumljivosti izloženog.” -Ozren Žunec “Riječ je o filozofijskome pristupu interdisciplinarnome području ekologije kao nove znanstvene discipline ponajprije orijentirane spram socijalne konstrukcije prirode i prirodnoga okružja u doba globalne ugroženosti planeta Zemlje te egzistencijalno-ontologijskoga sklopa svijeta, božanskoga i čovjeka. Autor nastoji otvoriti pristup ekologiji izvan redukcije na biologizam čovjeka i sociologizam prirode. To znači da se slijed izvođenja problema i način argumentacije smještaju u granično područje socijalne filozofije, fenomenologije životnoga svijeta i teorijskog fundiranja novih znanstvenih paradigmi poput biopolitike, bioetike i transgenskih istraživanja biološke strukture čovjeka.” -Žarko Paić

Glavač, Vjekoslav (2001), Uvod u globalnu ekologiju, Zagreb, Hrvatska sveučilišna naklada KOR: Kraj štetnih prostornih planova, Tara neće u betonsko korito ... Predstavnici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Koalicije za održivi razvoj ubuduće će intenzivno komunicirati i sarađivati u rješavanju nagomilanih problema u oblasti ekologije i prostornog ... Balkan, ekologija i zagađenje reka: Nadležni na sastancima, aktivisti traže hitne akcije.

Termin ekologija prvi put je upotrebio nemački biolog Ernest Hekel 1866. godine.U laičkoj javnosti se ovaj termin često koristi kao sinonim za pojam zaštite životne sredine, što nije ispravno jer je zaštita životne sredine samo jedna od oblasti kojima se ... Kraj ekologije je djelo autora Milan Galović, nakladnika Jesenski i Turk.

POVEZANE KNJIGE