Bizarne stranice

Bizarne stranice - Urmuz | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Urmuz
DIMENZIJA
5,8 MB
NAZIV DATOTEKE
Bizarne stranice.pdf
ISBN
9004622378545

OPIS

»Bio je dadaist prije dadaista, nadrealist prije nadrealista«, kazao je Eugene Ionesco. I već to priznanje danas pomalo zaboravljenom i zapostavljenom Urmuzu, što ga je izrekao njegov glasoviti sunarodnjak, bilo bi dovoljno da pobudi pažnju i respekt čitatelja zainteresiranog za avangardu, apsurd, inovativnost, parodiju, grotesku ili antiliteraturu, kako su neki opisivali Urmuzove tekstove. Unatoč tomu što su ti tekstovi bili vrlo kratki (»roman u četiri dijela« na svega nekoliko stranica!) i što ih je za života objavio samo dva, a nakon njegova samoubojstva 1923. godine pronađeno svega desetak, Urmuza u stručnoj literaturi gotovo beziznimno navode kao pionira nadrealizma, futurizma, dadaizma i ekspresionizma! Živio je, pisao i umro na nesvakidašnji način, a njegova je rana i eksplozivna bukureštanska pojava toliko izdvojena iz glavnih europskih tokova navedenih pravaca da se čini – upravo nemogućom. Ako i postoje mnoge usporednice sa svakim od spomenutih pravaca, Urmuzovo se djelo ne svodi ni na jedan od njih, i može se mirne duše reći da je njegova važnost upravo u tome što je pisao onako kako nitko prije njega nije pisao. Samonikao, odbacivan i osporavan, bio je i ostao gotovo neshvatljivo originalan!

u 12:27 Znate kako nekad, doduše rijetko, ima onih razdoblja kad nam je toliko dosadno da zalutamo na čudne kutke interneta. Vlasnik stranice kaže kako želi uništiti sve vlade svijeta tako što će ustrijeliti što više vladinih službenika, pa se nitko više neće usuditi raditi za vlade. 5.

I već to priznanje danas pomalo zaboravljenom i zapostavljenom Urmuzu, što ga je izrekao njegov glasoviti sunarodnjak, bilo bi dovoljno da pobudi pažnju i respekt čitatelja zainteresiranog za avangardu, apsurd, inovativnost ... Pročitaj najnovije vijesti vezane uz pojam BIZARNO. Najzanimljiviji članci, slike i video vezani za temu BIZARNO. Bizarne stranice Tekstualna građa, tiskana .

POVEZANE KNJIGE