Četveroručna sonata

Četveroručna sonata - Paljetak, Luko | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Paljetak, Luko
DIMENZIJA
7,87 MB
NAZIV DATOTEKE
Četveroručna sonata.pdf
ISBN
7769480426697

OPIS

Rašomonska ljubavna ispovijed o ljubavi ruske glumice i hrvatskog diplomataNatalija Vorobjova i Luko Paljetak kroz devet poglavlja romana, od kojih svako ima žensku i mušku stranu, opisuju odnos dvoje ljudi koji se posve slučajno upuštaju u ljubavni trokut, koristeći tjelesnu ljubav natopljenu strašću kao jezik i način komunikacije. Pišući o ženi »koja je mijenjala države, zanimanja i muževe«, koja je napisala »sedam knjiga od kojih pet zbirki poezije« prije nego li je susrela Njega, koja je prevoditeljica, filmska glumica i pjesnikinja, koja strasno voli »zabranjenog« muškarca, Vorobjova je dubinski zasjekla u žensku prirodu. Britkim jezikom prikazan je u romanu ženski pogled na Njega kao onoga kojega muče proturječja, »boležljiva supruga, brak koji je trajao u nedogled, uspješna, ničim neukaljana karijera i potpuno novi dosad ne iskušani osjećaj«. U Četveroručnoj sonati ljubavni čin je i čin filozofije, čin mišljenja, stvaranja. Kako su se isprepletali tijelima u »svili njenih plahti« u početnim poglavljima tako su se tijekom romanesknog vremena, jedan muškarac i jedna žena, isprepletali mislima. Luko Paljetak kao onaj koji gleda muškom perspektivom znatno se više nastojao kroz tekst uvezati i pronaći zajedništvo s Onom koja je »izronila iz šampanjca na prijemu u veleposlanstvu Rusije« gdje je bio pozvan i ON, »uspješan političar i diplomat«. Prikazuje stoga Paljetak preobličavanje i transformiranje muškoga lika koji zbog javnosti i straha od vlastite emocije izlazi iz ljubavnog odnosa da bi vremenom postajao svjestan sudbinske povezanosti s Onom od koje je otišao, Onom koju više nema. Helena Sablić Tomić

5 stars 4 stars 3 stars 2 stars 1 star. Žanr: Beletristika - Hrvatska i strana književnost - Ljubavni romani: Predstavljanje romana Natalije Vorobjove i Luke Paljetka 'Četveroručna sonata', održat će se u srijedu 21.

i ita. sonare = zvučati) jeste muzički oblik koji se obično koristi u prvom stavku klasičnih djela.

POVEZANE KNJIGE