Postjugoslavenska književnost?

Postjugoslavenska književnost? - Postnikov, Boris | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Postnikov, Boris
DIMENZIJA
8,24 MB
NAZIV DATOTEKE
Postjugoslavenska književnost?.pdf
ISBN
6974990626539

OPIS

Zbirka šezdesetak književnokritičkih tekstova i nekoliko eseja objavljivanih tijekom proteklih 4-5 predkriznih i kriznih godina uglavnom u domaćim medijima (Zarez, Quorum, Booksa.hr, 3. program Hrvatskoga radija…). Postnikove književne kritike donose sustavan prikaz postjugoslavenske (prvenstveno hrvatske, srbijanske i crnogorske) prozne produkcije. Opsegom nadilaze uobičajenu formu novinske kritike a interpretaciju i analizu odabranih naslova poduzimaju primarno u ideološkom ključu, istražujući mehanizme kojima se dominantni obrasci društvene, političke i ekonomske zbilje upisuju u tekst, i to ne samo na njegovoj sadržajnoj ravni, nego i na razinama književnih postupaka, narativne ekonomije ili leksičke selekcije. Knjiga također pokušava revalorizirati u nas ustaljena razumijevanja postmodernizma kao prevladane poetike i, šire, književnoga teksta kao artefakta kojemu možemo pristupiti ne osvrćući se na njegov društveni kontekst. Ovdje pokriveno razdoblje od 2008. do 2012. posljednji je, ili jedan od posljednjih činova dugogodišnje distorzije javne reprezentacije književnosti u Hrvatskoj, koja je iz srednje medijske struje skoro u potpunosti eliminirala žanr književne kritike, prepustivši književnost logici spektakularizacije; posve u skladu sa širim rekonfiguracijama medijskoga polja, uostalom. Utrnuće popularnije pisane, pristupačnije kritike u najtiražnijim novinama i magazinima nije, međutim, značilo smrt kritike en generale, kao što su neki požurili ustvrditi, preuzimajući implicitno tabloidne obrasce konstrukcije socijalne zbilje kao konačni kriterij života i smrti jednoga žanra. Koliko god popularno i prohodno pisali, ako ste prisiljeni svoje kritike objavljivati u časopisima, emisijama i na sajtovima lišenima distribucijske, marketinške i bilo kakve druge infrastrukture za pristup širem čitalačkom krugu – a prisiljeni ste, među ostalim, i zbog toga što oni koji taj pristup imaju više ne drže rubrike posvećene kulturi, a kamoli kritici – onda vam reader friendly pismo neće osobito pomoći. Boris Postnikov rođen je 1979. u Splitu. Živi u Zagrebu. Glavni je urednik dvotjednika Zarez. Književne kritike, eseje i društvene komentare objavljuje u brojnim regionalnim medijima. Ovo mu je prva knjiga.

Dodaj u listu želja. ISBN: 9789537715199 Izdavač: Sandorf- obrt za nakladništvo i posredništvo Područje: Teorija književnosti Uvez: Meki uvez s klapnama SKU: VBZ-1049165 Kategorija: Teorija književnosti Jezik: Hrvatski Biblioteka: Sandorf Godina izdanja ... Postjugoslavenska književnost?, zbirka šezdesetak književnokritičkih tekstova i nekoliko eseja objavljivanih tijekom proteklih četiri do pet "predkriznih" i "kriznih" godina uglavnom u domaćim medijima (Zarez, Quorum, Booksa.hr, 3.

O spomenutim temama govorit će Ivica Đikić, Andrea Milanko i Boris Postnikov. Urednik i voditelj je Tonči Valentić. Postjugoslavenska književnost? Nakon proljetne tribine o postjugoslavenskom filmu, na prvom ovosezonskom Književnom petku bit će riječi o tzv.

POVEZANE KNJIGE