Naš posebni izvjestitelj

Naš posebni izvjestitelj - Lazarescu, Florin | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Lazarescu, Florin
DIMENZIJA
4,74 MB
NAZIV DATOTEKE
Naš posebni izvjestitelj.pdf
ISBN
6502284346480

OPIS

Florin Lăzărescu, jedan on najpoznatijih i najzanimljivijih mlađih rumunjskih pisaca, širom svijeta prepoznat i kao scenarist nagrađivanih filmova „novoga rumunjskog vala“, konačno se, svojim drugim romanom, dostojno predstavlja i domaćoj publici. Naš posebni izvjestitelj neobična je, iz gotovo djetinje perspektive ispripovijedana priča o „naivcima“ koji kao da s kruške padaju u suvremeni svijet – tranzicijsku Rumunjsku na čijoj se svakodnevici ogledaju sav jad i bijeda nasilnog „skoka u demokraciju“. Spomenuti naivci, međutim, u svoj toj gunguli daleko najbolje prolaze; oni su, možda i intuitivno, prvi spoznali kako se bezbolno nositi s bizarnostima sistema: praveći se da ga do kraja ne razumiju. Groteskna plejada likova, poput islamskog fundamentalista koji teroristički povlači kočnice za zaustavljanje vlakova, farmera koji vrebaju NLO-e, u šumskoj izolaciji odraslih novinara i umišljenih kraljevića, zapliće se u najneočekivanije situacije koje graniče s fantastičnim, a najfantastičnija stvar je da je sve to itekako stvarno. Britki humor kojim Lăzărescu kritički rešeta medije, institucije, svoje sugrađane pa i vlastiti posao pogađa točno na pravo mjesto: okrećući stranice nemoguće se ne zapitati – je li Lăzărescu inspiraciju mogao pronaći i u današnjoj Hrvatskoj?

Rezultati pretrage. Prikaži sve Florin Lazarescu, poznati scenarist filmova novoga "rumunjskog vala", svojim je romanom Naš posebni izvjestitelj (2005.) osvojio Veliku nagradu za istočnoeuropsku književnost u Frankfurtu 2006.

To je trajalo kratko. "Ako su Jehovini svjedoci ekstremisti, onda smo svi ekstremisti." Profesor Heiner Bielefeldt, nekadašnji posebni UN-ov izvjestitelj za slobodu vjeroispovijedi. Zastupnik Karlo Ressler (HDZ/EPP) izabran je za izvjestitelja i glavnog pregovarača Europskog parlamenta za proračun Europske unije za 2022. godinu.

POVEZANE KNJIGE