Ogledi o nakladništvu

Ogledi o nakladništvu - Jelušić,Srećko | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Jelušić,Srećko
DIMENZIJA
8,47 MB
NAZIV DATOTEKE
Ogledi o nakladništvu.pdf
ISBN
5946581133939

OPIS

Knjiga Srećka Jelušića Ogledi o nakladništvu sustavno i konzistentno razlaže problematiku nakladništva, nalazeći teorijska uporišta u suvremenoj literaturi na stranim jezicima i dajući pritom primjere iz hrvatskoga nakladništva, čime teorijski pristup kvalitetno prožima konkretnim praktičnim iskustvima. Time spaja dvije odrednice nakladništva, predstavljajući ga i kao akademsku disciplinu i kao praktičnu djelatnost. Autor tematski i kritički predstavlja najvažnije i najzastupljenije trendove u suvremenome promišljanju o nakladništvu, uvijek polazeći od temeljne pretpostavke da je nakladništvo složena djelatnost stvaranja, stjecanja, uređivanja i protoka pisanih informacijskih i estetskih diskursa.Posebna pažnja posvećena je problematici odnosa kulturnog i ekonomskog aspekta nakladništva, propitivanju konteksta u kojemu se nakladništvo kao djelatnost odvija te problematici nakladničkih platformi koju je apostrofiralo prvo nakladništvo na digitalnim medijima, a zatim i web-nakladništvo. Dodatnu vrijednost knjige čini tipologija stručnih djelatnika u nakladništvu i nakladničkih proizvoda kao uspješan pokušaj usustavljivanja goleme lepeze suvremenih nakladničkih proizvoda te izgradnjahrvatske stručne terminologije koja je, slijedom nedostatka objavljivanja znanstvenih i stručnih radova s područja, desetljećima bila zapuštena. Djelo je iznimno važno za hrvatsko društvo u cjelini, posebice stoga što razvija svijest o nužnosti pluralnosti nakladničkih proizvoda u suvremenim demokratskim društvima, jer nakladništvo ne promatra kao puku proizvodnju i recepciju tiskovina, nego kao rafiniranu djelatnost stvaranja, stjecanja, uređivanja i diseminacije informacija i općenito tekstualnih diskursa, i naposljetku stoga što sličnih djela napisanih hrvatskim jezikom nema. Sustavno i promišljeno izlažući problematiku nakladništva, knjiga Srećka Jelušića pionirski je, ali istodobno vrlo ozbiljan korak ka otvaranju rasprave o položaju i konkurentnosti hrvatskoga nakladništva ali i u izgradnji teorijskih i metodoloških pretpostavki za istraživanje i razumijevanje nakladničke djelatnosti koja čini kulturni temelj svakoga društva. Ova će knjiga zacijelo dobro doći studentima nakladništva, ali i svima kojima su nakladništvo, knjiga i kultura na srcu.

U emisiji sudjeluju mnogobrojni naši i strani teoretičari, znanstvenici i umjetnici. O nakladništvu. Knjiga Srećka Jelušića Ogledi o nakladništvu sustavno i konzistentno razlaže problematiku nakladništva.

Vaša košarica je prazna. Pretraži Knjiga Srećka Jelušića Ogledi o nakladništvu sustavno i jasno razlaže problematiku nakladništva, nalazeći teorijska uporišta u suvremenoj literaturi na stranim jezicima i dajući pritom primjere iz ... Srećko Jelušić: Ogledi o nakladništvu (PT9) Dobrodošli na stranice Antikvarijata Biblos, Palmotićeva 28, Zagreb (križanje Palmotićeve i Đorđićeve ulice) Govoreći o djelovanju društva, doktorica Vanda Babić za naš je program izjavila kako podružnica u Zadru pokušava osim stipendija i dobrotvornog rada zaokružiti djelatnost novim knjigama i na taj način se predstaviti prostoru u kojem jesmo pa svake godine tiskamo najmanje jednu knjigu.U svojoj povijesti posebno smo se bavili autohtonim hrvatskim područjima, pa smo uz pomoć Zadarske ... nakladništvu prati suvremene trendove, ali im ne pomaže uvelike pri prodaji.

POVEZANE KNJIGE