Mkb-10 svezak 1 drugo izdanje

Mkb-10 svezak 1 drugo izdanje Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
DIMENZIJA
6,26 MB
NAZIV DATOTEKE
Mkb-10 svezak 1 drugo izdanje.pdf
ISBN
5317625295391

OPIS

MKB-10 – MEĐUNARODNA KLASIFIKACIJA BOLESTI I SRODNIH ZDRAVSTVENIH PROBLEMA Svi zdravstveni radnici u Hrvatskoj danas poznaju i koriste međunarodnu klasifikaciju bolesti, koja na jedinstven način svrstava razloge traženja liječničke pomoći. Klasifikacija bolesti može se definirati kao sustav kategorija koje se dodjeljuju određenim bolestima po utvrđenim kriterijima. Mogući su mnogi načini klasifikacije, no ono što odabiremo ovisi o svrhi za koju će se upotrijebiti prikupljeni podatci. Statistička klasifikacija bolesti mora obuhvatiti cjelokupni raspon bolesnih stanja, a da broj kategorija ne postane nesavladivo velik. X. reviziju Međunarodne klasifikacije bolesti i srodnih zdravstvenih problema, koja je službeni oblik dobila godine 1893. pod naslovom Bertillonova klasifikacija ili međunarodni popis uzroka smrti, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija 1992. godine i na snazi je i danas. Pojmovi koji su njome obuhvaćeni postupno su se širili i izvan bolesti i ozljeda, no zadržana je poznata kratica MKB. Bolesti i srodna stanja razvrstani su na najprikladniji način za opće epidemiološke potrebe i za procjenu zdravstvene zaštite. Hrvatski zavod za javno zdravstvo preveo je i s Medicinskom nakladom objavio desetu reviziju već 1994. godine i ona je u službenoj primjeni od 1995. godine. U međuvremenu je postalo razvidno da su se pojavili neki novi zdravstveni entiteti, a i neke su bolesti napredovanjem spoznaja i dijagnostičkih postupaka drugačije razvrstavane. Stoga je Svjetska zdravstvena organizacija započela sustavno zanavljanje klasifikacije, ne predviđajući ubrzo sveobuhvatnu i temeljitiju reviziju, te je 2004. godine izdala tiskano dopunjeno drugo izdanje desete revizije. U osnovnim obilježjima nema bitne strukturalne razlike, no neka poglavlja, kao Novotvorine ili Trudnoća, porođaj i babinje doživjela su dosta velike dopune. Hrvatski zavod za javno zdravstvougovorom je dobio prava prevođenja te je u suradnji s Medicinskom nakladom izdano drugo dopunjeno izdanje koje uključuje sve dopune do 2011. godine. Očekuje se usvajanje nove verzije klasifikacije u čitavom sustavu zdravstva, te da Hrvatska i nadalje bude u potpunosti usklađena s europskim i svjetskim standardima. Prijevod: Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Program rada na redovnim sastancima usmeravali su rukovodioci Načini isporuke dijele se u dvije osnovne kategorije: Slanje pošiljke na željenu adresu.. Isporuka dostavljačkom službom koja pokriva veći dio Hrvatske.Za mali dio hrvatskog teritorija koji nije pokriven uslugom dostavljačke službe (pojedini otoci) koriste se usluge Hrvatske pošte (troškovi za taj tip isporuke su 22 kn za iznose narudžbe do 200 kuna, 25 kn za narudžbe do 500 kuna ... Leksikografski zavod Miroslav Krleža Frankopanska 26, 10 000 Zagreb tel.: +385 1 4800 333 fax.: +385 1 4800 399 e-mail: [email protected] JOŽA HORVAT BESA 1 Brodski dnevnik Drugo izdanje u ovoj biblioteci IZDAVAČKO KNJIŽARSKA RADNA ORGANIZACIJA III I JI <1 O S t ZAGREB 1988 stička klasifi kacija bolesti i srodnih zdravstvenih problema, MKB-10, Deseta revizija, Svezak 1., Drugo izdanje, Svjetska zdravstvena organizacija, 2009.) Službene dopune za MKB-10, SZO, Brasilia, October 2012 ISO 3166-1: 1997 - Codes for the representation of names of countries and their subdivisions Svi zdravstveni radnici u Hrvatskoj danas poznaju i koriste međunarodnu klasifikaciju bolesti, koja na jedinstven način svrstava razloge traženja liječničke pomoći.

Posljednji, jedanaesti svezak, javnosti je predstavljen 10. decembra 2009.

POVEZANE KNJIGE