Poljska nakon komunizma

Poljska nakon komunizma - Chwalba, Andrzej | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Chwalba, Andrzej
DIMENZIJA
5,8 MB
NAZIV DATOTEKE
Poljska nakon komunizma.pdf
ISBN
5684893167172

OPIS

Knjiga je osvrt na posljednja dva desetljeća poljske povijesti. Zasigurno će biti zanimljiva ne samo čitateljima koje zanima suvremena Poljska, već i široj kulturnoj javnosti. Put koji je nakon pada komunizma Poljska prošla prema Europskoj Uniji i njezina prva iskustva u toj europskoj zajednici nesumnjivo mogu biti poučna i građanima Hrvatske na pragu njezina članstva.

Sedamdesete su povećale ambiciju Poljaka za boljim životnim standardom. Samo nekoliko mjeseci nakon pobune radnika brodogradilište u poljskom gradu Gdanjsku, što je postalo početkom velikog bunta širom Istočne Europe koji će dovesti do rušenja komunizma, Johnny Štulić je objavio pjesmu „Poljska u mome srcu", u kojoj se otvoreno veliča vođa pobune u Gdanjsku Lech Walesa, pokret "Solidarnost", ali i tadašnji papa Ivan Pavao II, i sam Poljak, koji je ... Nakon pada komunizma, svećenstvo se zalagalo za povratak konzervativnim katoličkim vrijednostima, a 1993. godine kada je Poljska uvela nova ograničenja na pobačaj, podrška Crkvi pala je ispod 40%.

o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici koju je ta zemlja potpisala 2012., a ratificirala je 2015. godine.

POVEZANE KNJIGE