Antologija teorija arhitekture XX veka

Antologija teorija arhitekture XX veka - Perović, Miloš R. | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Perović, Miloš R.
DIMENZIJA
4,61 MB
NAZIV DATOTEKE
Antologija teorija arhitekture XX veka.pdf
ISBN
1526908155502

OPIS

Knjiga sadrži teorijske postavke, manifeste, programe i tekstove koji su načinili prevrat poznat kao moderni pokret, ili, tačnije, seriju prevrata u oblasti arhitekture tokom XX veka. Sabrani tekstovi odslikavaju načine na koje je stvoren moderni pokret u arhitekturi, ali i brojni arhitektonski -izmi iznikli iz njega. Knjiga otkriva razloge zbog kojih se njihov krajnji proizvod – arhitektura našeg doba – toliko mnogo razlikuje od svega što je građeno u prethodnim milenijumima, zašto je moderni pokret nastao baš u tom određenom vremenskom preseku, zbog čega je imao toliko veliki uticaj širom sveta i kako je stekao istorijsku potvrdu u savremenom društvu.

Knjiga se može čitati na više načina: kao zbirka autentičnih tekstova koji su doveli do nastanka i razvoja arhitekture XX veka; može se čitati fragmentarno - kao razjašnjenje ideja iznetih u nekoj drugoj knjizi; kao dopuna pojedinih tekstova iz autorove četiri knjige ... Teorija kroz vrijeme (Miloš R. Perović, Antologija.

Najstariji tekst o toj grani ljudske djelatnosti jest De Architectura latinskog autora Vitruvija, koji kaže da se arhitektura zasniva na skladu i ravnoteži tri načela: lepote ("Venustas"), čvrstine ("Firmitas") i korisnosti ("Utilitas"). S druge strane, "teorija i pragma ili ti pisana reč i veština građenja dva su nedeljiva aspekta arhitektonskog stvaralaštva. Tek iz njihovog pažljivog uravnoteženog odnosa nastaje veliko umetničko ostvarenje." (Perović, 2009, 3) Drugim rečima, arhitektonska teorija daje istrukcije i objašnjenja kako se arhitektura može ostvariti ... Antologija teorija arhitekture XX veka.

POVEZANE KNJIGE