Lampa, pače, mačak

Lampa, pače, mačak - Kišević, Enes | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Kišević, Enes
DIMENZIJA
10,14 MB
NAZIV DATOTEKE
Lampa, pače, mačak.pdf
ISBN
1556904396726

OPIS

Naslov knjizi Enesa Kiševića Lampa, pače i mačak zapravo je asocijativni niz ključnih riječi u trima Kiševićevim književnim djelima. Taj bismo asocijativni niz mogli nastaviti i ovako: priča – igrokaz – pjesma. Naime, u knjizi su tri Kiševićeva teksta namijenjena djeci: Aladin i Elmedina, Ružno li je pače i Mačak u trapericama. Prvim dvama djelima znamo podrijetlo: prastara istočnjačka priča o Aladinu i njegovoj čarobnoj svjetiljci zabilježena je u Tisuću i jednoj noći, a priču o preobrazbi nelijepa pačeta u labuda nesvakidašnje ljepote stvorio je Hans Christian Andersen u svojemu Ružnomu pačetu. Idejom i fabulom ostavši vjeran izvorniku, Kišević je ta dva djela sjajno prepjevao i obukao u ruho svoje umjetničke tkaonice, prepoznatljive po vrsnoći i filigranskoj ljepoti. Mačak u trapericama izvorno je Kiševićevo djelo, ali je u ovoj knjizi i ono doživjelo stanovite izmjene. Dvije spomenute priče Enes je Kišević dramatizirao i prepjevao, upravo onakvim načinom kako je spjevan i Mačak u trapericama. Sva tri djela odišu radošću i vedrinom u kojoj se nataložila životna mudrost ovdje prikazana u plemenitim postupcima nekih likova koji su jasno prepoznatljivi u svijetu dječjemu i svijetu odraslih. Kiševiću je uspjelo pokazati prirodnu neposrednost i svojevrsnu ”prirodnu” nepogrješivost djetinjega ili ljudskoga u likovima ovih tekstova, ukazati na njihovu začuđenost nad ljepotom i dobrotom te na njihovu sposobnost da to prepoznaju. I sve to okretnim građenjem stihova i ritma, posebnom duhovitošću i plemenitim smislom za humor koji privlači svojom razigranošću, jednostavnošću i dječjom jasnoćom. Tako se trajna i svjesna Kiševićeva okrenutost Dobroti i Mudrosti temelji na potki i osnovi vlastite mu duše dok s lakoćom oblikuje i aforistične misli, korisne pouke, uspjele pjesničke slike – prirodne i nenametljive – bliske i razumljive djeci. Nada Babić

Naime, u knjizi su tri Kiševićeva teksta namijenjena djeci: Aladin i Elmedina, Ružno li je pače i Mačak u trapericama. Godina izdanja: 2011 Broj stranica: 171 Uvez: Tvrdi Naslov knjizi Enesa Kiševića Lampa, pače i mačak zapravo je asocijativni niz ključnih riječi u trima Kiševićevim književnim djelima. Taj bismo asocijativni niz mogli nastaviti i ovako: priča - igrokaz - pjesma.

Beltéri és kültéri lámpák webáruháza, föleg a konyhai és fürdőszobai lámpák széles kinálatával. plaćajte on-line na brz, jednostavan i siguran način; plaćanje virmanom ili općom uplatnicom, internet bankarstvom ili kreditnom karticom Str.159: Lampa, pače, mačak / Nada Babić. - Bilješka o piscu: str.

POVEZANE KNJIGE